Læsetid: 2 min.

Den store jobflugt

25. marts 2004


*En ny bølge af udflytning af job ruller hen over de vestlige lande. Nu er det ikke kun industrijob, der flytter mod syd og øst – også kontorfolk og højtuddannede vidensmedarbejdere må i de kommende år se deres job forsvinde til udlandet. Information beskriver jobflugten og rejser spørgsmålet: Hvad skal vi leve af fremover?

Optiske systemer i Indien
*Den danske afdeling af koncernen Tellabs udvikler og markedsfører optiske telekommunikationssystemer. Administrerende direktør Peter Vierich oplyser, at udviklingsafdelingen i Danmark beskæftiger omkring 150 mennesker, og at der til denne afdeling konstant er knyttet 30-40 mennesker i Indien. www.tellabs.com

Annoncer i Bangladesh
*BL PrePress, som laver annoncer for Berlingske Lokalaviser, får udført en del af arbejdet med at producere annoncer i Bangladesh. Ifølge tillidsrepræsentant for de grafiske medarbejdere, Sussie Wandahl Høvring, har samarbejdet med et firma i Bangladesh kostet 10 grafikere deres job.www.bl-prepress.dk

Kontorarbejde i Estland
*I 2002 flyttede Maersk Air sin billetafregning til Tallinn i Estland. Per Brinch, der er informationschef i Maersk Air, siger: »Udflytningen kostede 25 danske medarbejdere deres job, men gav arbejde til 25 estere.« www.maersk-air.dk

IT-arbejdere i Indien
*Maersk Data dannede i 1996 et datterselskab i Indien, hvor en del af deres it-opgaver bliver lavet. I dag er der omkring 80 medarbejdere i selskabet i Chennai (Madras). »Der var en meget stor efterspørgsel på it-medarbejdere i Danmark, og vi kunne ikke skaffe tilstrækkelig mange medarbejdere,« siger informationschef i Maersk Data, Marie-Louise Arentfast. www.maersk-data.dk

Ingeniørtegninger i Jakarta
*Aalborg Industries, der laver kedler til skibe og til industrien, får udført ingeniørarbejde af indonesere, der sidder i Jakarta og tegner kedler, oplyser teknisk direktør i Aalborg Industries, Jan Vestergaard. Produktionen er flyttet ud til flere lande, så den i dag ligger i Kina, Brasilien og Indonesien. Udflytningen af produktionen har ført til, at 275 danske medarbejdere har mistet deres job.
www.aalborg-industries.com

Underleverandør til it-branchen
*Rambøll Informatik bruger underleverandører i Indien, når de skal løse opgaver for danske kunder. Opgaver, der bliver løst i udlandet, er primært programmeringsopgaver, men underleverandørerne bruges også, hvis de har særlige kompetencer.www.ramboll.dk

Højkompetente medarbejdere
*Konsulentvirksomheden Valtech, der udvikler it-systemer til danske virksomheder, får udført programmeringsopgaver i Bangalore, Indien. www.valtech.dk

Software fra Rusland
*CSC Scandihealth, som leverer it-systemer til sundhedssektoren, har ved flere lejligheder udlagt programmeringsopgaver til det russiske firma Star Software Corporation. Her har op til 40 medarbejdere været beskæftiget med f.eks. at programmere dele til et program for laboratorier.
www.scandihealth.dk

Flybilletter afregnes i Indien
*SAS er ved at flytte 200 arbejdspladser til Indien. Og de kan ikke udelukke at flere opgaver er på vej til udlandet.
www.sas.dk

Indiske eksperter
*Den store, danske producent af industri- og skibsmaling Hempel har siden 2002 samarbejdet med det indiske it-firma Sierra Atlantic. Det indiske firma bruger mellem fem og 15 ansatte for at løse opgaverne for Hempel globalt. www.hempel.com

Udvikling i halen på produktion
*Køle- og varmeteknik koncernen Danfoss har i de senere år foretaget produktionsudvidelser primært i udlandet f.eks. Kina, Rusland og Brasilien. www.danfoss.com

24-timers support
*Software virksomheden Oracle har gennem de seneste 16 år haft en afdeling i Indien. I dag beskæftiger den 4.000 medarbejdere, og det tal vil formentlig vokse til 6.000 i løbet af få år, oplyser informationschef Pia Lykke. Hun siger: »Virksomheden arbejder primært med software-udvikling, men har også en del it-support funktioner. Med support-afdelingen i Indien er det muligt for Oracle at levere IT-support døgnet rundt. (www.oracle.com)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu