Læsetid: 1 min.

System-skifte i Athen

Costas Karamanlis’ konservative Nea Demokratia vandt stort ved valget i går og afløser 11 års socialistisk styre
8. marts 2004

ATHEN – Grækenland får en konservativ regering efter tre perioder med socialdemokratisk regering ved magten.
Det stod klart, da de første exitpolls blev offentliggjort på græsk tv i aftes straks efter valgstedernes lukning, og det blev bekræftet, da de faktiske resultater og prognoser begyndte at løbe ind.
Med mellem 45 og 47 procent af stemmerne til det konservative Nea Demokratia (ND) mod omkring 40 til socialistpartiet PASOK, kunne tilhængere af ND jublende tilbede og byde velkommen til Grækenlands næste ministerpræsident, den 47-årige ND-leder Costas Karamanlis.
Skuffede PASOK-tilhængere måtte samtidig konstatere, at udskiftningen af ministerpræsident Costas Simitis på posten som partileder og ministerpræsidentkandidat med den 51-årige – ellers populære og reformvenlige – udenrigsminister George Papandreou ikke var nok til at imødegå den træthed med systemet og PASOK, som mange vælgere havde givet udtryk for i meningsmålingerne.

Samme Cypern-holdning
Det er særligt korruption, arbejdsløshed og prisstigninger i kølvandet på euroen, som har været en hovedpine for det regerende PASOK og været brugt som skyts fra den konservative oppostions side.
Selv om Karamanlis og ND ikke fik 50 procent af stemmerne, vil partiet alligevel få absolut flertal blandt parlamentets 300 pladser. Det skyldes, at valgsystemet er konstrueret sådan, at vinderen vil få flertallet.
Selv om der kommer et magtskifte i Grækenland, forventes det ikke at få indflydelse på de to vigtigste sager i græsk politik i øjeblikket – forberedelserne til de olympiske lege i Athen i august og løsningen af Cypern-problemet, som står overfor afgørende forhandlinger i denne og næste måned. Omkring disse to spørgsmål har der hersket enighed mellem de to store partier om ikke at inddrage dem i valgkampen, da der er tale om spørgsmål af national karakter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu