Læsetid: 1 min.

Triers triumf

Lars von Triers Dogville vandt en Bodil ved den årlige filmfest. Ulrich Thomsen vandt prisen for bedste hovedrollepræstation i Arven
8. marts 2004

Bodilpriser
Lars von Trier vandt sin femte Bodil i aftes, da Filmmedarbejderforeningen holdt sin årlige filmfest i Imperial-biografen.
Der var spænding til det sidste, for Triers Dogville konkurrerede skarpt med Per Flys succes Arven om en Bodil som årets bedste film. Arven har allerede modtaget en Robert, uddelt af de aktive filmfolk selv.
Men Filmmedarbejderforeningens flok af kritikere og filmjournalister fandt Triers originale og medrivende formeksperiment Bodil-værdig og rådede dermed en smule bod på den forbigåelse, filmen var ude for ved sidste års Cannes-festival, hvor den internationale presse havde den som storfavorit til Guldpalmen.
Trier har tidligere vundet Bodil for Forbrydelsens element, Europa, Riget og Breaking the Waves.
Derimod blev der ingen skuespillerpriser til Dogville, selv om både Nicole Kidman og Stellan Skarsgård var nomineret.
På det felt fik Arven revanche, idet Ulrich Thomsen vandt prisen for bedste hovedrollepræstation som den unge direktør, der modvilligt træder ind i familiefirmaet. Tilmed vandt også Peter Steen en birolle-Bodil for en præstation i Arven – som firmaets højt betroede mand, der selv en dag får silkesnoren.
Også Morten Arnfreds Lykkevej vandt to Bodilpriser. Birthe Neuman vandt Bodil for sin første filmhovedrolle som kystbane-fruen, der efter skilsmisse flytter ind i et jævnt parcelhuskvarter – en populær pris til en skuespillerinde, der gang på gang har været Bodilnomineret, men kun har vundet én gang tidligere. Populær var også birolle-Bodil’en til Ditte Gråbøl som den nyfigne, men solidariske nabo i Lykkevej. Gråbøl vandt også Bodil i 1992, men da under navnet Ditte Knudsen.
Som bedste amerikanske film 2003 valgtes Michael Moores polemiske dokumentarfilm Bowling for Columbine, mens bedste ikke-amerikanske film blev det tyske surprise hit Goodbye Lenin af Wolfgang Becker.
Endelig var der en æres-Bodil til instruktøren Anders Refn for hans gode film og mange andre fortjenester, samt en særlig fotografpris (ikke en Bodil) til Anthony Dod Mantle for mesterlige præstationer bag kameraet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her