Læsetid: 4 min.

’USA går forrest i miljøkampen’

Ingen amerikansk regering har gjort mere for miljøet end den nuværende under Bush, mener den amerikanske vicemiljøminister
9. marts 2004

Uansvarlig og egoistisk. En risikabel enegang, der ikke går ud fra et forsigtighedsprincip, men fra en går-den-så-går-den-logik.
Sådan lyder den – korte – europæiske version af USA’s miljøpolitik.
Men, det billede er ikke bare misvisende. Det er forkert. Helt forkert, hvis man spørger John Turner, der er vicemiljøminister i Bush-regeringen og dermed USA’s næstkommanderende for den politik, nogle betragter som nærmest ikke eksisterende – miljøpolitikken.
Havbeskyttelse, kemisk affald, biodiversitet, beskyttelse af regnskove, ja selv klimaforandringer – det er blot nogle af de områder, hvor USA er førende i den globale miljøindsats, mener John Turner.
»USA er verdens ledende nation på en lang række områder inden for miljøbeskyttelse,« siger John Turner i et interview med Information.
Vi mødte ham på toppen af Copenhagen Marriot Hotel i den solbeskinnede executive lounge. Netop ankommet med fly indtager Turner en let morgenmad, cerials og sort kaffe, undervejs.
– USA tegner sig for mere end 20 procent af den globale CO2-udledning, skønt kun fire procent af jordens befolkning bor i USA – er den misbalance ikke et moralsk problem?
»Jeg mener, at det rette perspektiv må være, hvor stor en procentdel USA udgør af den globale økonomi. Og den globale økonomi kommer folk til gode på hele kloden og forsyner dem med varer og tjenesteydelser. I løbet af de senere år er såvel USA’s befolkning som økonomi vokset betydeligt, men mens vores økonomi er vokset med 160 procent, er energiforbruget kun steget med 35-40 procent. Så vi bliver hele tiden bedre til at udnytte energien.«
»Velsagtens ingen andre lande er så engagerede som USA i at skabe langsigtede teknologiske gennembrud, der kan bryde afhængigheden af fossile brændstoffer. Vi kan selvfølgelig altid gøre det bedre, men jeg mener, USA er på rette spor, når det gælder energiudnyttelse,« siger Turner.

Amerikansk frontløb
Det var en republikansk præsident, nemlig Richard Nixon, der i begyndelsen af 1970’erne stod for den første store miljølovgivning og oprettelsen af en miljøstyrelse. Men kritikken af miljøpolitikken under George W. Bush har været hård. USA angribes fra mange sider for sin enorme CO2-udledning og uvilje mod at indgå forpligtende internationale aftaler.
For blot en uge siden udsendte mere end 60 af USA’s førende videnskabsfolk – herunder 20 nobelpristagere – en erklæring, hvor de beskyldte Bush-administrationen for at »misbruge videnskaben« og undertrykke og fordreje videnskabelige resultater på miljøområdet.
– Er disse topforskere helt galt på den?
»Den nuværende amerikanske regeringen lægger stor vægt på forskning og på videnskabelig redelighed, og jeg mener også, at vi på miljøområdet har en stærk og sund videnskab. USA bruger flere penge på klimaforskning end alle andre lande tilsammen.«
– Hvorfor tror du så, forskerne tager et skridt som dette?
»Vi har mange forskellige forskere med forskellige opfattelser, og de har al mulig ret til at give udtryk for deres meninger. Det er noget af det sunde ved at have en åben, gennemsigtig dialog. Men jeg afviser præmisserne for diskussionen. Vi har en meget åben proces, som sikrer, at USA har noget af verdens bedste forskning på miljøområdet, hvad enten det gælder nationalparker, klima, luftforurening, biodiversitet, bæredygtigt skovbrug osv. Og det har den nuværende regering forpligtet sig på.«

Advarsel fra Pentagon
Også det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, advarer i en ny rapport mod risikoen for uforudsigelige, katastrofale sammenbrud af det globale økosystem som resultat af den menneskeskabte drivhuseffekt.
– Når Pentagon er bekymrede, bør vi så ikke alle være bekymrede?
»Det, Pentagon har gjort, er at undersøge en række mulige fremtidsscenarier, ligesom de gør på en masse andre områder. Der er ikke tale om en forudsigelse. Men vi skal selvfølgelig tage klimaforandringer alvorligt, hvilket også er grunden til USA’s store engagement på området.«
– Men, en af rapportens hovedpointer er jo, at den hidtidige opfattelse af klimaforandringer som noget, der udvikler sig gradvist og forudsigeligt, kan være forkert. At den gradvise globale opvarmning tværtimod kan udløse ikke-lineære udviklingsforløb, hvor forandringerne indtræffer hurtigt og abrupt.
»En af grundene til, at USA bruger så mange penge på forskning, er, at der stadig er så mange ubesvarede spørgsmål. Det gælder
ikke alene betydningen af den voksende mængde CO2 i atmosfæren. Vi ved heller ikke, hvad der er naturlige, periodiske udsving, og kan ikke forudsige de regionale konsekvenser.«
– Kan du forstå, hvorfor miljøforkæmpere er utilfredse med USA’s nuværende miljøpolitik?
»Det, tror jeg, ikke engang er en sand påstand. Men, nu dækker ’miljøforkæmpere’ jo et ret bredt felt. Nogle af de mere radikale aktivister nyder at kritisere USA’s regering – og det er sundt. Men mit eget ministerium har et tæt samarbejde med nogle af de største internationale miljøgrupper. Vi er store tilhængere af partnerskaber mellem stat og civilsamfund.«

Sydafrikanske frugter
John Turner var USA’s chefforhandler under FN’s verdenstopmøde i Johannesburg 2002. Mødet betragtes af mange som en fiasko på grund af udeblivelsen af konkrete og forpligtende målsætninger.
John Turner er ganske uenig:
»Jeg betragter Johannesburg som en milepæl. USA tog derned med det udgangspunkt, at vi ville have virkeligt engagement. Vi ønskede ikke at bruge tiden på at udfærdige papirer med tomme erklæringer, som det så ofte sker på den slags møder. Vi var fast besluttet på at afsætte virkelige penge til virkelige projekter. Men at gøre det med partnere – lande, virksomheder og de civile samfund.«
»Mødet har været med til at ændre hele opfattelsen af, hvordan vi løser problemer rundt om i verden. I dag går folk sammen som partnere i projekter, der ikke alene handler om bedre miljø, men også insisterer på sociale forbedringer og økonomisk vækst. Så det er noget andet end 180 lande, der skal forsøge at nå til enighed i FN, hvor det tager år. Og når de endelig er enige, har de glemt, hvad de ville til at starte med,« siger John Turner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her