Læsetid: 1 min.

USA slår rod i Irak

USA er i fuld gang med at bygge permanente baser i Irak. Det kan være første skridt hen imod at bruge Irak som USA’s base i Mellemøsten fremover, vurderer militærfolk
26. marts 2004

På trods af at USA endnu ikke har modtaget nogen invitation fra irakerne til at blive i landet efter magtoverdragelsen 1. juli i år, er amerikanske ingeniører tilsyneladende i fuld gang med at bygge 14 permanente baser i Irak.
Hidtil har de godt 100.000 amerikanske soldater opereret fra hundredvis af midlertidige baser. Byggerierne, der foregår på resterne af gamle irakiske militærbaser, får nu iagttagere til at spekulere over, om Bush-regeringen pønser på at blive i Irak permanent ved at flytte de nuværende amerikanske militærbaser i Saudi-Arabien til Irak.
»Skal disse baser træde i stedet for saudiarabiske baser? Jeg ved det ikke,« svarer brigadegeneral Robert Pollman, der er chefingeniør for de nye baser i Irak, ifølge Chicago Tribune.
»Når vi taler om perma-nente baser, så taler vi om den nuværende operation, ikke om Amerikas globale base-strategi. Men det giver mening. Det vil være meget logisk.«
En anden brigadegeneral, Mark Kimmitt, der er vice-operationschef for koalitionen i Irak, siger til avisen, at man med bygningen af baser forsøger at være forberedt på enhver tænkelig udvikling.
»Dette er en blåstempling af, hvordan vi kunne operere i Mellemøsten, men ingeniørernes vision er langt foran den politiske vision. Det, ingeniørerne siger nu, er: ’Lad os ikke sakke bagud i forhold til den politiske beslutning. Lad os få gjort dette sted færdig, så vi er parate til at tage fat på de politiske muligheder.«
Militærstrateger vurderer, at der vil være brug for de amerikanske soldater i Irak i minimum to år endnu. De nye permanente baser bliver bygget, så amerikanerne kan operere fra baser nær Bagdad, Mosul, Taji, Balad, Kirkuk og i områder tæt ved Nasiriyah, Tikrit, Falluja, Irbil og Kirkuk.
Derudover ligger der planer for en renovering af flyvepladser i Bagdad og Mosul samt 70 km hovedvej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her