Læsetid: 2 min.

40 år og stadig ung

29. april 2004

Spot
Hvem er ondest? Den hærgende, voldtagende og dræbende Alex. Eller den regering, der ender med at spænde Alex fast med bælter, fiksere hans øjne op med metalbøjler – og tvinger ham til at høre Beethovens 9. symfoni for fuld udblæsning indtil han er helbredt. Det er det latente spørgsmål i filmen A Clockwork Orange instrueret af amerikanske Stanley Kubrick i 1971 på baggrund af Anthony Burgess fremtidsroman fra 1962.
Historien er altså mere end 40 år gammel, men både bog og film er brændende aktuel i en tid, hvor bandementalitet, dyrkelse af sproget som et identitetsskabende værn mod omverdenen, og vold som adspredelse er blevet en del af dagens samtale.

Alex er den diktatoriske leder af en bande, som han styrer med sproglige ydmygelser og vold. I klovneudstyr vækker banden rædsel på dens natlige raid. Men en dag bliver Alex’ morbide undertrykkelse af bandemedlemmerne for meget for dem – de mander sig op til at forråde ham. Alex får en flaske i nakken og bliver efterladt i et af ofrenes hjem, hvor politiet fanger ham.
Alex bliver udvalgt til et eksperiment, der gennem totalt psykisk nedbrydning af patienten kan uskadeliggøre voldsmænd og seksuelle undertrykkere, så de kan forlade fængslet efter kun to uger. Den totalt forsvarsløse Alex slippes fri og møder sine stadigt hævngerrige bandemedlemmer – der nu som en subtil kommentar fra Burgess’ side er blevet en del af politikorpset. Resten overlader vi til aftenens udsendelse – dog undtaget Alex’ slutcitat: »I was cured all right.«

For mens rå vold som filmisk virkemiddel jo siden 1971 har vundet så rigelig udbredelse, så er sproget i A Clockwork Orange stadigt unikt med dets uforudsigelige blanding af slavisk, russisk og engelsk. Mange gloser er uforståelige, men fans har lavet en uofficiel ordbog, der blandt andet forklarer filmens brug af ordet »gulliver«. Alex sparker en bekæmpet fjende i »the gulliver« – senere får han et glas øl med »gulliver« – det vil sige med top på. »Gulliver« er hovedet. Så er både den rå handling og den sproglige tone slået an.

*DR1 22.25 A Clockwork Orange

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her