Læsetid: 2 min.

Angreb skræmmer investorer væk

Angreb på civile udlændinge skræmmer private investorer væk fra Irak til amerikanernes ærgrelse – DI opfordrer danske virksomheder til at holde sig væk. Stor handelsmesse er allerede udskudt
3. april 2004

Den forværrede sikkerhedssituation i Irak, som onsdag kulminerede i drabet og lynchningen af fire private sikkerhedsfolk i Falluja, har fået arrangørerne bag en storstilet handelsmesse i Bagdad til at udskyde arrangementet på ubestemt tid. Baghdad Expo skulle være startet mandag, men mange virksomheder havde udtrykt bekymring over den forværrede sikkerhedssituation: Stedet messen skulle afholdes, samt flere af Bagdads hoteller er tidligere blevet beskudt med raketter, og alene i marts blev 16 civile udlændinge dræbt, inklusive de fire i Falluja.
Chefkonsulent i Dansk Industri (DI), Marianne Castenskiold, er ikke overrasket over udskydelsen.
Området omkring Bagdad er nu så usikkert, at DI fraråder danske forretningsfolk at rejse dertil foreløbigt.

Bremser genopbygning
»Vi sagde allerede i januar, at vi ikke ville deltage i messen, fordi det er for farligt i Bagdad-området. Jeg tror heller ikke, der var særlig mange, der tilmeldte sig, fordi USA meddelte, at de ikke kunne garantere for sikkerheden. Som det er lige nu, er det problematisk, og Dansk Industri har overhovedet ingen planer om at lave noget dernede på nuværende tidspunkt,« siger hun.
Udskydelsen af handelsmessen er et slag i ansigtet på den amerikanske besættelsesmagt, som arbejder for at tiltrække udenlandske investorer til Irak og derfor forsøger at fremvise et billede af Irak som et forholdsvis stabilt land, hvor man kan gøre en god forretning.
Washington håber, at økonomisk vækst i Irak vil skabe større tilfredshed og dermed underminere guerillaangrebene.
Indtil videre ser det dog ud til, at det i stedet er de militante grupper, der har haft succes med at skræmme investorerne væk og dermed sat tempoet for genopbygningen ned i gear.

Skader kontakten
Marianne Castenskiold fortæller, at de danske virksomheder – på trods af den enorme interesse for at komme ind på det irakiske marked – på det seneste er blevet mere forsigtige.
»Vi har talt med et par virksomheder, og mit indtryk er, at alle er rimelig foruroligede over de senere dages begivenheder. Nu har man indtryk af, at det rammer i flæng. Det startede med militæret, så politiet og nu er der slet ikke noget system i angrebene,« siger hun.
Castenskiold har ikke en opgørelse over, hvor mange danskere, der i øjeblikket arbejder i Irak.
Danmark var i kølvandet på Irakkrigen yderst aktiv i arbejdet for at få del i de store genopbygningskontrakter, og ifølge Udenrigsministeriet er det blevet til ordrer på omkring tre milliarder kroner. Angrebene skader dog især muligheden for at skabe kontakter til irakisk erhvervsliv, siger hun:
»Man arbejder ligesom på to fronter – dels donorpengene, hvoraf meget er amerikanernes midler, og derudover arbejdes der på at etablere et samarbejde med den irakiske forretningsverden. Det er dén side, som vi må se i øjnene, ligger næsten stille nu. Og det sætter selvfølgelig en bremse på udviklingen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu