Læsetid: 4 min.

Avishurlumhej i Herning

hver/DAG, Whiskybæltets eneste gratis dagblad, laver nu også avis til Herning og omegn
24. april 2004

København
Det var sent onsdag aften, ja, faktisk havde klokken sneget op over midnat. I Birkerød, der ligger små 30 kilometer nord for storstaden, åndede alt fred. Der var vindstille, himlen var glasklar, og måske krydsede en ræv vejen her og der. På en større parkeringsplads et stykke ude af Bregnerødvej holdt der to ensomme biler, og vendte man blikket mod den kubiske kontorbebyggelse ved siden af, var der lys i en stribe vinduer på anden sal.
Indenfor herskede der en typisk kon-torstemning: gulvet var belagt med et mørkt filttæppe; der var fladskærmscomputere over det hele; og et eller andet sted fra hørtes en svag snurren, måske fra et udsugningsanlæg eller en printer. Dagens avis, var netop blevet sendt til tryk – eller ’lagt i seng’, som det hedder i fagsproget – og tre af gratisavisen hver/DAG’s redaktionssekretærer var ved at iføre sig deres overtøj. I hjørnekontoret stod ansvarshavende redaktør Steen Trolle og betragtede en magnetisk vægtavle. Den var plastret til med A3-ark, som lignede rigtige tabloidavissider i miniformat. Der skulle være en eller anden orden i dem, men den var svær at forstå lige nu. Steen Trolles ansigt skulle efterhånden være kendt af samtlige husstande i Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Søllerød, Hørsholm og Birkerød. Hver/DAG har nemlig flere gange bragt en iøjnefaldende helsidesannonce med hans kontrafej for at minde læserne og annoncørerne om, at hver/DAG ifølge Gallup dagligt læses af 85.000.
Nuvel, Trolle kiggede hen på sine medarbejdere og sagde (med et underspillet glimt i øjet):
»Vi har skrevet historie i dag.«
Aviskrigen raser i Danmark, og der dukker hele tiden nye fronter op. Da B.T.’s forhenværende chefredaktør, Kristian Lund, tidligere på året bekendtgjorde, at han i løbet af et par måneder ville lancere en annoncedreven gratis-avis i det pengestærke Nordsjælland, gik Politikens Lokalaviser (et datterselskab af JP/Politikens Hus) straks til modangreb. På få uger fik man stampet et gratis dagblad på højkant med det ene mål for øje at fjerne det annoncemæssige grundlag for Kristian Lunds Aftenposten. Operationen lykkedes. I sidste uge gav Lund op, næsten uden kamp og formentlig en million kroner fattigere. hver/DAG var allerede på gaden 9. februar, Aftenposten først sidst i marts, og da var løbet kørt. Som Lund formulerede det: »Jeg befandt mig i en boksering og opdagede, at Mike Tyson stod på den anden side.«
For nylig indgik det midtjyske kommunikationshus Vermø Gruppen A/S et samarbejde med gratisavisen metroXpress. Den 30. april, lovede man, ville Hernings borgere kunne læse metro-Xpress. Det skulle vise sig at være åbningen af en ny front i krigen. I stedet for at afvente med rystende bukser tog Herning Folkeblad kontakt til Politikens Lokalaviser for at stable et samarbejde på benene. Allerede torsdag morgen fik intetanende herningensere på vej til arbejdet stukket en gratisavis med det mundrette navn update Midtvestjylland i hånden. update henvender sig til de 20-35-årige og udkommer i 19.000 eksemplarer. Mediehuset Herning Folkeblad er udgiveren, mens Politikens Lokalaviser leverer det meste af indholdet og layoutet – bortset fra lokalstoffet som tegner sig for et par sider ud af samlet 16.

Når den magnetiske opslagstavle på redaktørkontoret i den grad svømmede i papirer, og Steen Trolle talte om »historie«, havde det en årsag: Han og redaktionssekretærererne havde netop gjort noget, som de aldrig havde prøvet, endsige testet før: de havde produceret to aviser på én gang: hver/DAG til distribution i Nordsjælland-området og update til Herning-egnen. updates udseende er stort set identisk med hver/DAG’s, bortset fra forsiden og kendingsfarven. Rubrikkerne, trompeterne, brødteksten, og hvad det alt sammen hedder, er de samme. For f.eks. udlands- og indlandsstoffets vedkommende skal sidernes layout blot kopieres elektronisk og sendes fra Birkerød til tryk i Herning.
Logistikken og teknikken fungerede fint hele onsdagen, og der havde ikke været optræk til mere panik og angstens sved, end det er normalt i et redaktionssekretariat. Det gled som smurt. (Da allerførste nummer af hver/DAG kom på gaden i februar, havde det været et helvede at holde tiden med så lidt forberedelse. Steen Trolle havde siddet på sin seng den følgende morgen og spurgt sig selv, hvordan pokker det skulle kunne lykkes at lave avis til næste dag. Og havde han påtaget sig en opgave, der var ham for stor? Men efter et par dage faldt medarbejderne ind i nogle rutiner.
Da den samme lille redaktionelle stab mødte på arbejde i Birkerød klokken 14 i torsdags, havde Trolle gode nyheder. Ifølge telefoniske forlydender havde update taget de lokale med storm. Ikke alle herningensere var bekendt med den københavnske avisuddeling fra gadehjørnerne, og flere medier derovre meldte om »totalt kaos«.
Således havde det været en god dag. Men i avisbranchen hviler man ikke på laurbærrene. ’Der er også en avis i morgen’, siger man. Og det kom der. I går, fredag, kunne Herning læse i update, at der havde været »stort ståhej« om avispremieren, og at Herning Folkeblads direktør, Alex Nielsen, havde haft et møde med politiinspektør Kaj Stendorf. »Her var beskeden,« stod der i artiklen, »at så længe færdselsreglerne bliver overholdt, så er der ingen problemer i, at gratisavisen bliver delt ud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her