Læsetid: 3 min.

Biologiske kampstoffer fundet i Irak

Den danske bataljon har fundet fire tromler med Saliva. Fundet underbygger anklagen om, at Hussein var i besiddelse af terrorvåben. ’Højst interessant,’ siger statsministeren
1. april 2004

DENNE ARTIKEL ER MENT SOM EN APRILSNAR OG SKAL DERFOR IKKE TAGES ALVORLIGT

Sent i aftes fik Information pålidelige oplysninger om, at soldater fra den danske bataljon i Irak har fundet fire tromler med det biologiske kampstof Saliva. Stoffet har flere lighedspunkter med Sarin, den ekstremt giftige væske, der blev anvendt under terrorangrebet i Tokyo for ni år siden, men der kræves noget større doser af saliva, før det virker dræbende.
Fra tidligere vides det med sikkerhed, at Saddam Husseins regime førhen har rådet over såvel sarin som saliva.
Tidligere FN-våbeninspektør i Irak, Nikolaj Grøn Hansen, kalder fundet »opsigtsvækkende«, men er dybest set ikke overrasket over, at Irak råder over saliva.
»Det kan komme fra mange kilder, og vi ved, at saliva produceres i store mængder, især i lande som Kina, Indien og Indonesien. Og det er da tænkeligt, at det irakiske styre har haft planer om at anvende saliva enten mod oppositionen i Basra eller f.eks. til undercover-aktioner i Israel.«

’Lad os synke en gang’
Bataljonens bemærkelsesværdige fund kommer to måneder efter, at USA’s ledende våbeninspektør, David Kay, over for det amerikanske senat erkendte, at Irak ikke besad masseødelæggelsesvåben. De fire tromler med saliva kan meget vel vende op og ned på den ophedede politiske debat om begrundelserne for Irak-krigen, som har splittet den vestlige verden og FN.
Sent i går aftes fik Information omsider forbindelse til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i al hast fremsatte følgende kommentar:
»Fundet er interessant, hvis det viser sig at være saliva. Vi har jo hele tiden vidst, at det irakiske regime lå inde med den slags biologiske stoffer i sine arsenaler. Men lad os lige synke en gang, i hvert fald har jeg foreløbig ingen yderligere kommentarer, før vi har fået undersøgt sagen nærmere.«
Statsministeriet bekræfter dog, at »man er i nær kontakt med de amerikanske og britiske myndigheder vedrørende fundet«.
Det var via samtaler med en dansk udsending i Basra samt en kopi af en fax fra DANCON-bataljonen, at Information fik bekræftet, at der i et hus i udkanten af Basra er fundet fire tromler hver indeholdende op til 150 liter saliva.
Seks danske soldater blev mandag eftermiddag ved en tilfældighed ledt på sporet af de fire saliva-tromler under en husransagning. Bataljonen havde fået oplysninger om, at der blev handlet med narkotika på adressen. Huset blev gennemsøgt uden at finde narko, men under en lem i husets kælderrum fandt soldaterne en trappe ned til et omfattende tunnelsystem. Dybt nede under jorden i en af tunnelerne stod så de fire cylinderformede ståltromler, som ikke engang var overdækkede.
Det er endnu uvist, om husets beboere har haft forbindelser til det styrtede regime, men alle blev omgående arresteret og bragt til den danske lejr, Camp Eden, hvorfra de snart overgives til amerikanerne.
Danske og britiske ingeniørsoldaterne blev mandag aften sendt til huset, hvorfra de under stor forsigtighed førte tromlerne til nærmere undersøgelse i det amerikansk ledede al-Mansour-laboratorie i Bagdad.
Bagefter ødelagde soldaterne tunnelsystemet og spærrede for indgangene.

Holger K. lettet
Formanden for SF, Holger K. Nielsen, føler sig med egne ord »helt tør i munden af lettelse. Hvis oplysningerne passer, så er det et afgørende vigtigt fund.«
– Hvad betyder fundet for din holdning til Irak-krigen?
»Jeg er faktisk lettet over, hvis der nu viser sig at være hold i de argumenter, som Fogh og Bush har brugt. Det er befriende for det politiske klima herhjemme og i Vesten. Men det fritager selvfølgelig ikke Bush, Blair og Fogh ansvaret for at have spyttet på den internationale retsorden ved at gå uden om FN,« siger Holger K. Nielsen, der også vil forlange en undersøgelse af, hvorfra irakerne har fået saliva.
»Det kan jo ikke passe, hvis hvem som helst kan få fingre i så modbydelige stoffer,« understreger SF-formanden.
Området omkring huset i udkanten af Basra er evakueret for beboere, og hele bydelen bliver nu nøje undersøgt for yderligere spor af saliva.

*Følg Informations løbende dækning af saliva-fundet på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her