Læsetid: 3 min.

Børn uden far kan blive en realitet

For første gang er det lykkedes at få et pattedyr til at føde unger uden brug af hverken fædre eller sæd. En verden, hvor kvinder udelukkende får pigebørn med hinanden, er pludselig kommet et muligt fremtidsperspektiv
24. april 2004

En faderløs mus er blevet skabt i et laboratorium ved hælp af en ny teknik, der synes at afskaffe det tvingende behov for, at hanner deltager i pattedyrsarters reproduktion. Eksperimentet er dermed et videnskabeligt gennembrud, der rejser perspektivet om fremtidige fædreløse babyer.
Musen blev kreeret ud fra to ubefrugtede æg. Dens fødsel har for første gang bevist, at det er muligt for pattedyr at forplante sig igennem såkaldte partenogenese eller jomfrufødsel.
Forskerholdet bag forsøget siger, at musen har udviklet sig til et normalt vokseneksemplar af sin art og allerede har fået to kuld unger igennem normal seksuel reproduktion.
Tomohiro Kono fra Tokyo Universitet, som har stået i spidsen for forskningen, afviser at forholde sig til muligheden for at anvende parteogenese på mennesker.
Imidlertid blev det britiske forskerhold, som skabte klonfåret Dolly, sidste år licens af myndighedsorganet Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) til at aktivere menneskeæg ved hjælp af parteogenese med henblik på at genere fosterstamceller – men vel at mærke ikke til at producere fostre til indsættelse i kvinders livmødre.
HFEA sagde dengang, at dets beslutning var etisk forsvarlig, fordi menneskeæg aktiveret igenem parteogenese ikke har potentiale til at udvikle sig til et barn. Denne påstand er nu undermineret af de japanske forskningsdata.
Dr. Konos forskerhold brugte 598 museæg for at skabe tilstrækkeligt mange levedygtige musefostre ved partenogenese til at gøre 26 hunmus drægtige. Det lykkedes i 24 tilfælde.
Af de 10 levende og 14 døde fostre overlevede to fødslen, mens kun en af musene har levet længe nok til at udvikle sig til en tilsyneladende normal hunmus. Forskerne har døbt musen Kaguya. Processen skaber imidlertid kun feminint afkom, fordi det mandlige y-kromosom er helt fraværende.

Det tog 600 æg
Indtil dette eksperiment var den almindelige antagelse, at det er umuligt for pattedyr at reproducere sig selv ved hjælp af partenogenese – en reproduktionsmetode, som er relativt udbredt blandt krybdyr, visse fisk og insekter som myrer og bier.
Dr. Kono forklarer, at eksperimentet viser, at den afgørende barriere for partenogenese i mus og andre pattedyr ser ud til at være en såkaldt genetisk ’imprinting’-proces, hvor fædrene og mødrene gener selektivt tændes og slukkes.
Denne prægning menes at spille en afgørende rolle igennem en række nøglefaser i udviklingen af det menneskelige foster, og en klarere forståelse af den forventes at kunne kaste nyt lys over mange medfødte abnormiteter.
Dr Konos hold indrømmer, at mange af de fostre, der voksede frem som resultat af hans partenogenese-eksperiment, var abnorme. Førende videnskabsfolk mener, at dette bør udelukke brug af partenogenese til menneskelig reproduktion.
»Det er en fantastisk bedrift. Processen med at skabe disse mus krævede udholdenhed og tålmodighed, men det tog næsten 600 æg at skabe to mus, så på det nuværende stade er teknikken alt for kompliceret til at kunne bruges på mennesker,« siger Azim Surani, professor i fysiologi og reproduktion ved Cambridge University
Hvis komplikationerne kan overvindes og fortsatte eksperimenter på andre pattedyr viser, at processen kan beherskes mere sikkert, vil presset utvivlsomt vokse for at bruge partenogenese til at behandle menneskelig infertilitet, mener han.
Så er vi tilbage ved spørgsmålet om mænds mulige undværlighed i reproduktionen. Ifølge Anne Ferguson-Smith, leder af de britiske fertilitetsklinikkers sammenslutning, er det alt for tidligt at afskrive mænds betydning som biologiske aktører.
»Eksperimentet beviser på ingen måde, at mænds rolle er udspillet. Vi har stadig brug for mandlige kromosomer for at sikre en normal udvikling af menneskearten,« mener hun.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu