Læsetid: 2 min.

Bredt forlig om forsvar er nu muligt

Jensbys afgang skaber bedre mulighed for bredt forsvarsforlig, vurderer eksperter og politikere
24. april 2004

Svend Aage Jensby tog i går sin afgang umiddelbart inden sit politiske svendestykke.
Det forsvarsforlig, som skulle have været kronen på værket og skrevet Jensby ind i historiebøgerne som efterkrigstidens store reformator af det danske forsvar, endte ind en fuser med trusler om mistillidsvotum, undersøgelser og en bitter smag af søforklaringer og usandheder.
Men selv om nederlaget må synes bittert for den kontante nordjyske anklager, kan det vise sig som en fordel, når det handler om regeringens erklærede ambition om at søge et bredt forsvarsforlig. Det er vurderingen fra både eksperter og politikere.
Forsvarspolitisk ekspert og leder af det nyoprettede COMPAS Group – Institut for forsvarspolitiske analyser Preben Bonnén mener, at muligheden for et bredt forlig er rykket markant tættere på:
»Svend Aage Jensby var efterhånden nærmest handlingslammet af de mange personsager, og det var efterhånden ganske tydeligt, at han ikke var opgaven voksen. Hans person er efterhånden helt kommet til at blokere for den ganske store opgave, som han var sat til at udføre. For forsvarets skyld er det en meget vigtig beslutning, Jensby har taget,« siger Preben Bonnén.

Tre kandidater
Bonnén vurderer, at valget af den nye forsvarsminister stod mellem tre kandidater:
*Søren Gade, der er næstformand i forsvarsudvalget og selv reserveofficer med grad af major
*Ulrik Kragh, der er Venstres forsvarspolitiske ordfører, der er ganske kvalificeret, men relativ ung og uprøvet og så
*Formanden for venstres forsvars- og sikkerhedspolitiske lands-udvalg Jørgen Granum, der besidder en enorm viden på forsvarsområdet, men som er parlamentarisk uerfaren.
»I den situation, som regeringen befinder sig i, er det meget fornuftigt at udpege den minister, der har størst mulighed for at skabe det brede forlig. Og her peger pilen klogeligt på Søren Gade,« siger Preben Bonnén.
Også på Christiansborg er der optimisme at spore. So-ialdemokraternes hovedforhandler Jan Trøjborg betegner Jensbys beslutning som klog, og siger lidt kryptisk, »at forhandlingerne i hvert fald ikke er blevet sværere,« men understreger, at knasterne mellem regeringen og oppositionen stadig er de samme, nemlig: Hjemmeværn, ubåde og ikke mindst værnepligt. Alligevel er han positiv:
»Jeg oplever Søren Gade som en pragmatiker frem for en dogmatiker, og jeg går ud fra, at han vil lægge vægt på et bredt forlig, og den indgang er væsentlig. Jensby, har jo længe levet på DF’s nåde, og det ansporer jo ikke ligefrem til et bredt forlig,« siger Jan Trøjborg, der forventer, at Søren Gade naturligvis vil stå fast på regeringens linje, men være mere lydhør over for oppositionens ønsker.

Kredit til Jensby
De radikales forsvarsordfører Morten Helveg Petersen mener, at det er på sin plads at kreditere Svend Aage Jensby for det arbejde og de anstrengelser, han har gjort for at gennemføre den største omlægning af forsvaret i nyere tid, men han er positiv i forhold til, at den ‘øverstkommanderende’ skiftes ud:
»Det er selvfølgelig svært at vurdere hvad det betyder når regeringen skifter minister midt i vadestedet, men på den anden side virker det som et klogt valg, regeringen har foretaget. Jeg oplever Søren Gade som en pragmatiker og en meget dygtig fyr, der både lytter og argumenter kvalificeret,« siger Helveg Petersen.
På Christiansborg er det endnu for tidligt at vurdere om ministerskiftet får betydning for, hvornår det kommende forsvarsforlig falder på plads, men umiddelbart lyder vurderingerne, at det ikke burde forlænge processen markant.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her