Læsetid: 2 min.

Bredt forsvarsforlig er tvivlsomt

S tvivler på, at de kommer med i forsvarsforlig, og forsvarspolitisk ekspert vurderer, at traditionen for brede forlig er brudt
14. april 2004

De afgørende forhandlinger om det kommende forsvarsforlig er gået i gang. I går mødtes forsvarsministeren med socialdemokraterne, men umiddelbart er der ikke meget, der tyder på, at forsvarsministerens udtalte ambition om et bredt forlig kommer til at lykkes. Den socialdemokratiske hovedforhandler og tidligere forsvarsminister Jan Trøjborg var ikke syndeligt optimistisk, da Information talte med ham mellem forhandlingerne.
»Det ser bestemt meget svært ud. Vi er slet ikke kommet til de centrale områder, så der er meget langt igen. Men vi fortsætter naturligvis forhandlingerne og møder op igen i morgen (i dag red.),« siger Jan Trøjborg.
De store knaster er værnepligt, hjemmeværn og bevillingen på fire milliarder til indkøb af nye ubåde.
»Hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at nå frem til et fornuftigt kompromis, kræver det, at begge parter er indstillet på at rykke sig. Det har vi hidtil ikke set, at regeringen har været villig til at gøre,« siger Jan Trøjborg.
Inden gårsdagens forhandlinger om det kommende forsvarsforlig overhovedet var kommet i gang, var SF allerede sat uden for døren. Enhedslisten har på intet tidspunkt været bare i nærheden af døren.
Men de to venstrefløjspartier er ikke de eneste, der skal indstille sig på ikke at stå som medunderskriver, når forsvarsministeren præsenterer det politiske kompromis om den største omlægning af det danske forsvar i nyere tid.
Sådan lyder vurderingen fra forsvarspolitisk ekspert ved den canadiske tænketank COMPAS Group og Københavns Universitet, Preben Bonnén: »Når forsvarsministeren håber, at de partier, der har stået bag forsvarsforligene i generationer også denne gang, kan samles, er det nok en for optimistisk slutning. Man må derimod forvente at de omfattende strukturelle forandringer efter Den Kolde Krigs ophør endegyldigt bryder konsensus om brede forlig,« siger Preben Bonnén.
Han mener, at forsvarsområdet i praksis er blevet et politisk område på niveau med uddannelse miljø og retspolitik: »Den Kolde Krigs skygge er væk, og derfor kan de politiske partier tillade sig politiske markeringer på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område. Derfor fungerer de politiske forhandlinger på samme måde som forhandlinger om f.eks. folkeskole, politi og vandmiljø,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her