Læsetid: 2 min.

Briter skaber spænding

Frankrig overvejer en afstemning om EU’s forfatning ligesom Stor-britannien. Hvis briterne stemmer nej, kan landet være på vej ud af unionen, mener analytiker
22. april 2004

BRUXELLES – Storbritanniens beslutning om at holde folkeafstemning om en EU-forfatning, når – og hvis – EU’s ledere som lovet af det irske EU-formandskab til juni bliver enige om en tekst, har fået presset til at vokse på Europas øvrige statsledere.
»Jeg kan ikke se, hvordan vi kan nægte at lade folket tale,« sagde den tidligere franske EU-minister Pierre Moscovici til avisen Libération.
»Det ville være at nægte demokrati.«
»Dette er første gang i mit liv, jeg er ked af ikke at være engelsk,« lød det ifølge Le Figaro fra lederen af partiet Fransk Samling, Europa-Parlamentsmedlemmet Philip de Villiers.
Og ligesom andre europæiske statsoverhoveder overvejer Frankrigs præsident, Jacques Chirac, så det knager, om han skal følge i premierminister Tony Blairs fodspor.
For i Frankrig er der som i mange europæiske lande to muligheder for at få vedtaget en forfatning, forklarede en talsmand for den franske regering, mens han lovede, at »beslutningen vil komme på det rigtige tidspunkt«.

Alt eller intet
Forfatningen kan ikke træde i kraft, medmindre alle 25 fremtidige EU-lande ratificerer den. Alligevel sagde de to fremtrædende tyske Europa-Parlamentsmedlemmer Klaus Hänsch og Hans-Gert Pöttering i går, at de mener den »logiske konsekvens« for lande, der stemmer nej til traktaten, vil være at melde sig ud af EU.
En analyse, som cheføkonom Katinka Barysch fra Centre for European Reform er enig i, når det drejer sig om Storbritannien. For selv om praksis har vist, at lande som Irland og Danmark først har stemt nej til EU-traktater og senere ja efter at have fået tildelt undtagelser, vil dette næppe virke i Storbritanniens tilfælde, siger hun:
»Hvilken undtagelse skulle det være? Jeg kan ikke se dem sige ’nej’ og så bagefter genforhandle forfatningen. Briterne er ikke imod én bestemt ting.«
»Hvis briterne stemmer nej, så betyder det, de ikke vil integreres,« siger Barysch, der mener, at forfatningen er så essentiel for samarbejdet, at briterne seriøst bør overveje EU-medlemsskabet ved et nej.
»Man kan fint stå udenfor euroen, men man kan ikke fint være med i unionen uden at skrive sig op på det dokument, der skal danne juridisk basis for unionen.«
I Danmark har den britiske beslutning skabt debat om, hvornår den danske afstemning skal finde sted. De fleste er enige om, at resultatet ved en britisk afstemning vil smitte af herhjemme. JuniBevægelsen opfordrer til ens afstemningsdatoer i hele EU, mens Dansk Folkeparti ønsker en redegørelse fra regeringen om, hvordan dato-spørgsmålet skal gribes an.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her