Læsetid: 2 min.

Dansk tavshed

Myndighederne holder tæt med detaljer i sagen om dansk forretnings-mand, som i går blev føjet til listen over bortførte i Irak
17. april 2004

Der var i går kun få oplysninger om den dansk forretningsmand, som tidligt på dagen blev meldt bortført i Irak, hvor flere end 40 udlændinge ifølge de amerikanske besættelsesmyndigheder (CPA) inden for de seneste to uger er blevet kidnappet.
Udenrigsministeriet oplyste, at ingen irakiske grupper har rettet henvendelse til de danske myndigheder, samt at ministeriet i samarbejde med den pågældendes familie er i kontakt med relevante myndigheder, herunder CPA. Men ellers var det sparsomt med detaljer.
Hverken Udenrigsministeriet, lederen af den danske styringsenhed i Bagdad, Torben Gettermann, Hærens Operative Kommando eller CPA ønskede at uddybe sagen over for Information.
Også udenrigsminister Per Stig Møller svarede med et »Det kan jeg desværre ikke kommentere«, da Ritzau bad ham kommentere den formodede bortførelse.
Torben Gettermann sagde dog tidligere på ugen til Information, at situationen i Irak de seneste to uger er »markant anderledes, end det vi tidligere har set«, og at den danske enhed i landet derfor har begrænset sin færden en del.
»Det (kidnapningerne, red.) foregår ikke over hele Irak – det er koncentreret omkring Bagdad. Syd for, vest for og lige nord for Bagdad er de værste områder,« fortalte Torben Gettermann.

Berygtet område
De hidtidige oplysninger tyder netop på, at den danske forretningsmand – der ifølge tv-avisen var i Irak med en ven for at starte et kloakeringsfirma op i Basra – forsvandt tirsdag aften i al-Taji-området ca. 15 kilometer nord for Bagdad. Det store, øde område er berygtet for at være et af de steder, som kriminelle bruger til at flytte gidsler over i andre biler, udplyndre folk samt til at parkere flugtbiler, skriver Ritzau.
Meget tyder derfor på, at bortførelsen ikke umiddelbart er politisk motiveret, men snarere er en kriminel handling. Kidnapninger af især børn af velhavende irakiske familier er eksploderet. Kriminelle bander kidnapper børn, kvinder og nogle gange mænd og forlanger efterfølgende store løsesummer. Da det ofte foregår uden om politiet og myndighederne i øvrigt, er problemets omfang ikke registreret.
Ved de politisk motiverede gidseltagninger har gerningsmændene hidtil været hurtige til at kontakte de arabiske tv-stationer al-Jazeera eller al-Arabiyah, hvor de har fremsat deres krav om f.eks. tilbagetrækning af tropper fra Irak. Det skete både, da de tre japanere samt de fire italienere blev kidnappet.
»Hvis det ikke er sket med danskeren endnu, kan det tyde på, at der ligger en mere almindelig kriminel handling bag, men ingen ved noget med sikkerhed i den slags sager,« siger irakiske kilder i Bagdad ifølge Ritzau.
Er gerningsmændene kriminelle, som er ude efter penge, er der dog en risiko for, at de vil ’sælge’ gidslet til en af de politisk motiverede grupper, der bruger udlændinge til at lægge pres på koalitionslandene.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu