Læsetid: 3 min.

Danske civilansatte skal blive i Basra

Bomberne i Basra, der i går dræbte mindst 68, vil ikke påvirke den danske civile indsats i Irak, siger Udenrigsministeriet og Rigspolitiet. Men der er en grænse
22. april 2004

Civile danskere
På trods af Udenrigsministeriets egen opfordring til alle civile danskere om straks at forlade Irak på grund af risikoen for terrorangreb og kidnapninger, får gårsdagens voldsomme bombeangreb mod tre politistationer i Basra samt dobbeltangrebet på Politiakademiet i Az Zubayr ikke ministeriet og Rigspolitiet til at trække deres 15 civiltansatte danskere hjem.
I øjeblikket er der 10 danske politifolk i Basra for at undervise irakiske politibetjente, samt fem civile rådgivere, fortæller Udenrigsministeriet, der senere i går eftermiddags også kunne oplyse, at den civile dansker, der den 10. april forsvandt nord for Bagdad, blev fundet død den 12. april af irakisk politi. Der foreligger endnu ingen oplysninger om gerningsmænd eller motiv til drabet, oplyser ministeriet.
Den forværrede sikkerhedssituation får dog ikke Danmark til at afbryde det civile arbejde.
»Vi følger situationen meget nøje, men det må være en regeringsbeslutning, som at vi skal trække folk hjem. Vi har jo besluttet, at vi har et genopbygningsarbejde dernede, og det er vores udgangspunkt ind til videre,« siger Jette Nordam, Udenrigsministeriets chefkonsulent på Irak.
Heller ikke Rigspolitiet vil umiddelbart trække deres folk hjem, selv om to af gårsdagens bilbomber var rettet mod netop Politiakademiet, hvor politiundervisningen foregår. En bil formåede at trænge gennem akademiets pigtrådsafspærringer, hvorefter den eksploderede, mens en anden eksploderede uden for på gaden, fortæller politimester Lene Frank.
»De første bomber mod politistationerne sprængte relativt tidligt i går morges, før vores folk havde forladt CPA’s hovedkvarter, hvor de overnatter. Så snart man hørte om de første bomber, besluttede man sig for ikke at køre ud, så derfor var vores folk ikke på politiakademiet, da bomben eksploderede dér,« forklarer hun.
»Vores folk dernede er selvfølgelig rystede over, at situationen er blevet så voldsom i Basra. Det gør selvfølgelig, at vi må overveje situationen igen, men vi har endnu ikke truffet nogen beslutning. Ind til videre bliver de i CPA’s hovedkvarter, og så må man i de kommende dage se på, hvordan sikkerhedssituationen dernede bliver vurderet.«
Det er dog en grænse for, hvor stor en risiko Rigspolitiet vil udsætte deres folk for, siger Frank.
»Danske politifolk er jo ikke soldater, og de er ikke udsendt til Irak som operativt politi for at være med til direkte at opretholde ro og orden. De er dernede for at undervise, og det skal selvfølgelig ligge i baghovedet, når vi vurderer, hvor stor en risiko, vi kan acceptere. Er man sendt ud som operativt politi, så må man nødvendigvis kunne stå for mere, end når man er sendt ud for at undervise,« siger hun.

Militærpoliti tæt på
Mens de civile betjente altså slap med skrækken, var fire danske soldater til gengæld til stede på Politiakademiet, da bilbomben eksploderede.
»Vi havde fire fra militærpolitiet på Politiakademiet, og de er ikke kommet til skade,« siger presseofficer i Camp Eden Nicolai Jöhncke.
Det danske militær har på grund af angrebene hævet beredskabet, fortæller Jöhncke, der dog mener, det er nødvendigt at komme videre med uddannelsen af det irakiske politi hurtigst muligt.
»Det er en højt prioriteret opgave, og det er en vigtig opgave, for at Irak kan komme til at fungere igen, at få skabt en effektiv politistyrke.«
Chefpolitiinspektør Kai Vittrup, der for nyligt kom hjem efter seks måneder i Basra, frygter, at bombeangrebene kan være med til at tage modet fra lokale politiaspiranter.
»Jeg tror desværre, at en del lokale politifolk vil opgive og på trods af lønnen tænke: ’Lad os komme væk’,« siger Vittrup, der dog – på trods af sikkerhedssituationen – selv ville overveje at tage tilbage, hvis han blev bedt om det.
Omvendt vil han også støtte op om en eventuel beslutning om at trække de danske politifolk hjem.
»Det er klart, at man kan komme dertil, hvor Rigspolitichefen bliver nødt til at sige, at nu er grænsen nået. Skulle man på et tidspunkt træffe beslutning om at trække de danske politifolk hjem, så er jeg sikker på, at alle i dansk politi bakker op om det.«

Koalition smuldrer
I løbet af de seneste uger har mange både danske og internationale nødhjælpsorganisationer såvel som virksomheder trukket sig ud af Irak på grund af især de mange kidnapninger af udenlandske forretningsfolk, nødhjælpsarbejdere, journalister og soldater.
Samtidig skrumper koalitionen dag for dag. I går meddelte Polens snart afgående ministerpræsident, Leszek Miller, at landet overvejer at trække sine 2.500 soldater ud af Irak, og tirsdag besluttede Den Dominikanske Republik at trække dens 302 soldater hjem fra Irak efter Spaniens begyndende tilbagetrækning af sine soldater.
Også Honduras vil trække sine 368 soldater hjem, og Thailands regering har bebudet at 451 ingeniørsoldater og militærlæger trækkes hjem fra Irak, hvis de bliver udsat for et angreb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her