Læsetid: 3 min.

Europæisk udsyn

Peter Nielsen fra Lettre Internationale bliver Informations nye kulturredaktør
2. april 2004

Fra vor helt egen verden
Tiltrædelsestidspunktet ligger ikke fast endnu, for noget skal afvikles, før noget andet kan begynde. Hvad der derimod ligger fast, er, at Peter Nielsen, der lige nu er ansvarshavende redaktør for den danske version af Lettre Internationale, bliver Informations nye kulturredaktør efter Katrine Nyland Sørensen.
Bladet vil nyde godt af Peter Nielsens mange kontakter blandt europæiske skribenter. Han var gennem to år projektmedarbejder på Momentum Europa, en tværnational tænketank for kultur og uddannelse, som skulle give et input til politikerne, ikke mindst i EU.
Hvad Lettre Internationale angår, er det planlagt til at udkomme fire gange årligt. Forløbig er kommet tre numre, det første gratis. Lettre har på kort tid fået en stamme på godt 1.000 abonnenter og et løssalg på ca. 1.500 samt en kurve, der viser en klart stigende tendens.
»Bladet begyndte i Paris i 1984, stiftet af en eksiltjekke, og konceptet er så overført til ni lande,« fortæller Peter Nielsen.
»Man ville skabe et forum på tværs af jerntæppet, og hvor de østeuropæiske dissidenter kunne diskutere på lige fod med de vestlige skribenter.«
»Nogle af dem, man især forbinder med bladet, er navne som Ivan Klima, Milan Kundera, Enzensberger… de tunge drenge. De fylder ikke så meget i bladet i dag, men det er den åndstradition, der lever i den platform for europæiske intellektuelle, som bladet er i dag. Der er udveksling af ideer og stof mellem de enkelte lande, men grundliggende er det individuelle blade.«
Peter Nielsen oplyser, at andre lande har interesseret sig for artikler af danske forfattere som Thomas Boberg, Jens Chr. Grøndahl, Carsten Jensen, Kirsten Thorup og Jan Sonnergaard.

Litterære reportager
– Stopper du på Lettre Internationale, når du tiltræder på Information?
»Det giver sig selv, at jeg ikke kan fortsætte på fuld tid som redaktør der, men jeg vil gerne bevare en vis tilknytning. Vi er slet ikke færdige med at indtage det marked, der er. Det blad har et større potentiale i sig.«
– Har du lagt en plan for kulturstoffet?
»Jeg har en helt overordnet plan, selvfølgelig, for, hvad jeg gerne vil, og avisen har jo også noget, den gerne vil, og det skal jo mødes, men det bliver næppe noget problem.«
– Skal kulturstoffet lægges om?
»Ikke radikalt. Bladet har nogle af landets bedste kulturskribenter. Det skal vi bygge videre på. Jeg kunne forestille mig, at Information gør mere ud af de gode, litterære reportager. Ikke for at det skal være fuldstændig fiktivt, men den type reportageforfatter, som Jan Stage var, hvor man gør brug af nogle kunstneriske virkemidler, når man skriver. Den type reportage har der i lang tid ikke rigtig været plads til i mange dagblade herhjemme.«
– Hvad vil du gøre med teaterstoffet?
»Der er jo en aktuel debat om det. Mit hjerte banker også for teatret, men det bliver ikke sådan, at vi anmelder alt, hvad der popper op. Det bliver nok mere nogle samlende artikler. Men teatret skal have en plads i Information, selvfølgelig skal det det.«
– Din seneste oplevelse med kunst?
»Sofia Coppolas film Lost in Translation.«
Peter Nielsen, der er fynbo, er cand. phil. i litteraturhistorie og har desuden en ph.d. fra Center for Kulturforskning i Århus Er moderat interesseret i sportsgrene som håndbold, cykling og fodbold – uden dog at have et favorithold. Han mener selv, at han er 37 år, men det med alderen er ikke noget, han går og tæller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her