Læsetid: 2 min.

Far til en jomfrufødsel

Reaktionerne på musen har været overdrevne, siger den japanske forsker
24. april 2004

Interview
TOKYO – »Faren til en jomfrufødsel« - sådan kaldes han i dag i de japanske aviser, Tomohiro Kono, 51 år og professor på Tokyos landbrugsuniversitet.
Og hvis musen Kaguya overhovedet har nogen far, kan det ikke være nogen anden en Kono-san, leder af et forskerhold på syv mand, som »meget længe« måtte arbejde på dette projekt, som ingen andre end dem selv egentlig troede på.
Da jeg talte med ham igår, var han fortsat fortumlet af al den opmærksomhed, som er blevet vakt af artiklen i vidensskabstidsskriftet Nature om hans faderløse mus
»Telefonen ringer hele tiden. Tv-holdene står i kø for at tale med mig. I går fik jeg knapt nok noget at spise.«
– Hvad er det hyppigst stillede spørgsmål?
»Hvordan det føles, og hvorfor vi gjorde det? En del interviewere har udmærket forstået mine forklaringer. Andre fattede dem tydeligvis ikke. Det er en meget kompliceret videnskabelig proces, som er lykkedes for os. Det har krævet 460 ubefrugtede æg i lige så mange eksperimenter for at frembringe en eneste lille sort mus… Vi ville vide mere om den funktionelle betydning af forskellen mellem mandlige og kvindelige gener, og hvad der hindrer partenogenese hos pattedyr. Hvad vi blandt meget andet har gjort, er at manipulere med generne, således at vi har elimineret den naturlige hindring for partenogenese, som kaldes ’imprinting’ (genetisk prægning, red.), og som gør at pattedyrsfostre kræver både mandlige og kvindelige ‘inputs’ for at udvikle sig normalt.«
– Det har virkelig sat gang i manges fantasi?
»Det kan man sige. Mange forskerkolleger har ladet høre fra sig. Men offentlighedens reaktion har været kolossalt overdreven, ja næsten panikagtig. Man skal aldrig sige aldrig, men muligheden for at gøre dette her på mennesker, betragter jeg som udelukket. Mus er mus, og vi – du og jeg og alle andre – er noget helt andet.
– Men var det en ægte jomfrufødsel?
»Absolut. Ingen sex. Ingen antydning af mandlige gener i de æg, vi anvendte. Materialet stammede udelukkende fra musemødre…
– Så i fremtiden behøver vores art altså ikke mænd?
»Noget sådant ser jeg slet ikke for mig. Forsøg på at skabe menneskelige jomfrufødsler ville koste astronomiske summer og ville desuden være en grov krænkelse af al biomedicinsk etik. Opstandelsen blandt lesbiske kvinder er dybt forfejlet. Vores forskning giver dem ikke nyt håb, tværtimod. At debatten er kørt op på det niveau, irriterer os alle. Mennesket vil altid være afhængig af sex til sin forplantning.
– Har Deres opdagelse praktiske anvendelsesmuligheder?
»Næste skridt i vores projekt bliver grise. Vi er overbevist om, at partenogenese kan levere et stærkt bidrag til kvalititativ genetisk forbedring af visse avlsdyr. Om få år regner vi således med at kunne præsentere den første jomfrufødte gris.
– Får denne dyrerigets første jomfrufødsel samme principielle betydning som Dolly, det klonede får, fik for syv år siden.
»Det er muligt, men for tidligt at udtale sig om. Vi har fået svar på en del spørgsmål, men de har kun afstedkommet endnu flere spørgsmål.
– Og hvordan har musen Kaguya det så i dag?
»Strålende, tak. Hun er 15 måneder gammel, er selv blevet mor to gange og har 12 yndige døtre. «

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her