Læsetid: 1 min.

FE sat på plads

Irak-vurderingerne kan ikke offentliggøres, selv om krigen er forbi. Det sagde Niels Henrik Hedegaard, fungerende chef for FE, onsdag. I går blev han sat på plads af statsministeren
16. april 2004

Irettesat
I går bad statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) forsvarsministeren om at tage initiativ til en afklassificering af de kontroversielle rapporter om Iraks eventuelle masseødelæggelsesvåben.
Det skete på trods af, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) onsdag med stor kraft havde sagt, at det ville være umuligt at offentliggøre rapporterne.
Blandt andet fordi det ville skade samarbejdet med andre landes efterretningstjenester.
Nedenfor følger en kort gennemgang af den argumentation som FE onsdag brugte for at en sådan offentliggørelse ville være umulig:
»Det kan ikke lade sig gøre«, sagde fungerende chef for FE, Niels Henrik Hedegaard.
»Irak-vurderingerne er ikke udarbejdet med henblik på offentliggørelse. Det vil kompromittere vores kilder«.
Over for Jyllands-Posten erkendte FE-chefen, at FE’s nej til offentliggørelse ikke skyldes, at Irak-vurderingerne kan bringe konkrete agenter eller kilder i fare.
Bekymringen er af mere generel karakter: »Det er et rent og skært fagligt spørgsmål. Hvis vi valgte at offentliggøre vores vurderinger, ville det blive svært at skaffe kilder i fremtiden«, siger han.

Mulig fejlbedømmelse
Hedegaard fastholder samtidig, at det »i hele perioden op til Irak-krigen var FE’s vurdering, at Irak sandsynligvis var i besiddelse af kemiske og biologiske våben.«
Indtil videre har FE imidlertid ikke dokumenteret denne påstand.
Af Berlingske Tidende er det tværtimod fremgået, at det var FE’s vurdering, at der »ikke forelå nogen sikre oplysninger om, at Irak havde masseødelæggelsesvåben«.
Til samme avis siger Hedegaard da også, at FE kan have fejlbedømt Iraks kapacitet.
»Enhver vurdering er forbundet med usikkerhed, og deri ligger selvfølgelig også, at vurderingen kan være forkert. Men det fremgik jo f.eks. af den tidligere amerikanske våbeninspektør David Kays udtalelser, at selv irakiske militærchefer troede, at Irak rådede over masseødeæggelsesvåben.«
Den fungerende FE-chef ønskede i går ikke at uddybe sine svar yderligere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her