Læsetid: 3 min.

Fogh kritiseres for statsstyring

Borgerne kan se frem til dyrere service og mindre demokrati med regeringens kommunalreform, mener to professorer
28. april 2004

Danskerne kan se frem til en dyrere offentlig service. Samtidig med at lokale hensyn risikerer at gå fløjten, når politikerne træffer beslutninger.
Det kan ifølge to af landets førende kommunaleksperter blive det uheldige resultat af regeringens forslag til en kommunalreform.
De kritiserer statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for at ville foretage en historisk centralisering af den offentlige sektor. Regeringens udspil, som blev præsenteret i går, indeholder mere end 20 nye, forskellige opgaver til staten.
»Det slår i øjnene, at det her er en ret stærk centralisering af den offentlige sektor. Det er problematisk, fordi det på nogle områder vil føre til dyrere løsninger. Og det er problematisk, fordi muligheden for at løse opgaverne i overensstemmelse med borgernes ønsker bliver mindre,« siger professor Jørgen Grønnegård Christensen, Aarhus Universitet.
Professor Kurt Klaudi Klausen, Syddansk Universitet, er enig:
»Fokus er på centralisering på en række områder. Og det er et problem – for hvad kan staten reelt føre tilsyn med, når opgaven ligger decentralt? Den model er der ikke gode erfaringer med,« siger han.
Selv Socialdemokraternes formand, Mogens Lykketoft, er forundret over, hvordan en liberal statsminister vælger at centralisere opgaverne:
»Regeringen påstår at ville decentralisere. Men i virkeligheden gør den det modsatte og lægger op til stærk central kontrol,« siger Mogens Lykketoft.
Amtsrådsforeningens formand Kristian Ebbensgaard (V) er enig:
»Regeringen taler om en offentlig sektor tæt på borgerne. Men det er kun den halve sandhed. I virkeligheden flytter en lang serie vigtige ansvarsområder væk fra borgerne og over i staten. Taberne er borgerne, der mister egne valgte regionale politikere til gengæld for embedsmænd på Slotsholmen,« siger han.
Men ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen er regeringens udspil en markant styrkelse af borgernes nærdemokrati:
»Vi styrker lokaldemokratiet ved at skabe stærkere bæredygtighed i kommunerne,
hvor beslutningerne træffes så tæt på borgerne som muligt,« siger Anders Fogh Rasmussen. Han kalder regeringens forslag for »en massiv udflytning af opgaver ud til kommunerne«.
Men eksperterne er helt uenige.
»Der er tale om en traditionel retorik om, at Venstre sætter borgeren i centrum. Men hvis man går ind og ser på de specifikke tiltag, så er der en høj grad af centralisering,« siger Grønnegård Christensen.
Han peger på, at f.eks. sundhedsvæsenet nu reelt bliver statsstyret:
»Spørgsmålet er, hvad forskellen egentlig er på regeringens udspil og så en statslig overtagelse af sundhedsvæsenet,« siger professor Jørgen Grønnegård Christensen.
Selv om de nye regioner ifølge regeringen skal overtage sygehusene, så kommer de folkevalgte til nærmest at fungere som en bestyrelse, fordi regionerne ikke har andre opgaver. Og fordi regionerne ikke selv kan inddrive skat, men må forlade sig på et sundhedsbidrag, som staten opkræver hos borgerne.
Professor Kurt Klaudi Klausen ser regeringens forsøg på en centralisering som Folketingets revanche for at miste opgaver – primært til EU:
»Regeringens interesse er at ville styre og lede. Folketinget har løbende mistet opgaver til EU. Og det, som Folketinget ofte i dag laver politik på er i virkeligheden kommunale forhold. Regeringen er drevet af en styringstænkning,« siger han.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen har tidligere, bl.a. med bogen Fra socialstat til minimalstat gjort sig til fortaler for en smal stat. Derfor er det paradoksalt, at Anders Fogh Rasmussen nu står i spidsen for den største centralisering i nyere tid, mener han.
Af regeringens udspil fremgår det, at staten ud over en stærk styring af sygehusene også overtager kontrollen af skatteligningen, hjælpen til handicappede, alle ungdomsuddannelser – f.eks. gymnasier, beskæftigelses-indsatsen, bredere miljøopgaver, de regionale togbaner, en del af de regionale veje, ansvaret for adoption, jordbrugs-kommissionerne, tilsyn med spildevand og affaldsanlæg, samt en stribe andre opgaver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her