Læsetid: 2 min.

Fokus/Europas øje

2. april 2004


Øjekast
v. Niels Ivar Larsen
Hvad betyder ’al-Qaeda’?
*Nyhedsmagasinet l’Espresso portrætterer Riadh Jelassi – det første italienske al-Qaeda-medlem, som er blevet pågrebet, retsforfulgt og dømt. I seks måneder blev han forhørt på et hemmeligt sted. Hvad han kunne berette, var bl. a., at der findes flere aktive terrorceller i Italien, som planlægger og allerede har planlagt nye anslag. Jelassi blev rekrutteret af en Essid Sami Ben Khemais, en slags chefideolog for de tunesiske salafitter (tilhængere af jihad-ideologien salafisme), der befinder sig i Italien. »Vi er her,« skal Khemais have forklaret Jelassi, »for at hjælpe vores brødre. Hvis vores brødre beder om at slutte sig til vores bevægelse, så optager vi dem. Hvis de beder os om at skjule dem, så skjuler vi dem. Hvis de beder os om falske identitetspapirer, så giver vi dem papirerne. Hvis de ønsker informationer om våben, så giver vi dem informationer. Det er det, vi er til for. Det er det, der er vores opgave. Det er det, ‘al-Qaeda’ betyder.«

Marokkos bin Laden
*Abdelkarim Mayatis biografi Osama har påfaldende lighedstræk til bin Laden, skriver dagbladet El Periódico. Som al-Qaedas leder kommer Mayati fra en velhavende familie. Som ung førte han en hedonistisk playboytilværelse. »Han var blevet så fransk af væsen, at han dårligt kunne tale arabisk,« beretter en barndomsven.
»Mayati er søn af en højtstående marokkansk embedsmand og en fransk kvinde. Han havde sin opvækst i Casablancas overklasse. Efter at have gået på Lycée Lyautey, en fornem fransk skole, hvortil Marokkos elite sender sine børn, rejste han til Frankrig for at fuldføre sin uddannelse. I Frankrig ændrede han sig totalt. Den vestligt orienterede unge mand blev nu til militant islamist. Han drog til al-Qaedas lejre i Afghanistan og Kashmir og lærte at bruge sprængstoffer og at forfalske papirer. Da han kom tilbage til Casablanca, var hans vaner en talebaners. Hans hustru, en tunesisk kvinde fra U.S.A., klædte sig i niqab, et klædningsstykke med kun en sprække til øjnene. Hans to sønner var kronragede og lignede personer i en dokumentarreportage fra Kandahar.
Mayati bevæger sig med tusind ansigter og tusind aliaser. Hans franske gener har givet ham træk, der gør det muligt for ham at optræde som europæer.
»Det er meget vanskeligt at genkende ham,« indrømmer en marokkansk politimand, og oplyser, at Marokkos politi har opsøgt Mayatis slægtninge for at få DNA-prøver, der skal bruges til at identificere ham, hvis han bliver anholdt. Men Mayati er hele tiden på farten og har et stort operationsfelt. Marokko anklager ham at stå bag attentaterne i Casablanca og Madrid, og Saudi-Arabien for angrebene i Riyadh, mens F.B.I. mistænker ham for at planlægge attentater mod U.S.A. »Tilsyneladende er Mayati alle vegne,« siger politimanden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her