Læsetid: 2 min.

Forsvarets egne vil udskyde forlig

Ansatte i forsvaret bakker op om eksperters anbefaling om at udskyde forsvars-forliget et år – regeringens udspil er ikke godt nok
2. april 2004

Ledende militærfolk opfordrer nu regeringen til at tænke sig om en ekstra gang, inden de forsøger at haste et forsvarsforlig igennem.
Regeringens udspil er ikke vidtrækkende nok, værns- og kassernestrukturen ligner til forveksling koldkrigstidens mobiliseringsforsvar og dialogen med befolkningen om, hvilken type forsvar man ønsker, er nærmest ikke eksisterende.
Sådan lyder den lidt forenklede vurdering fra oberst ved Prinsens Livregiment Jens Christian Lund og den tidligere chef for jærgerkorpset oberstløjtnant Poul Dahl.
Den tidligere jægerchef er ikke bleg for at karakterisere regeringens udspil som en reprise af Kejserens Nye Klæder: »En forandret verden kræver naturligvis et forandret dansk militær. En sådan forandring skabes efter grundig debat og vurdering og kræver, at der spilles med åbne kort. Det oplæg, regeringen har spillet ud med, er skabt bag lukkede døre og uden dialog med eksperter, store dele af forsvaret og befolkningen,« siger Poul Dahl, der mener at resultatet er blevet derefter:
»Selv om oplægget blev præsenteret med bulder og brag, er der i virkeligheden ikke sket særlig meget. Vi har stadig et traditionelt forsvar med tre operative kommandoer og en hær med divisioner og brigader. Det er klart ikke tilfredsstillende,« siger Poul Dahl.
Dermed bakker de to militærfolk op om anbefalingen fra to af de fremmeste danske forsvarseksperter Preben Bonnén og Michael Søsted, der opfordrer regeringen til at udskyde forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig i et år.
»Der kommer til at ske dramatiske ændringer i samfundet inden for det næste år. Strukturreformen med sammenlægninger af kommuner og politikredse får voldsom betydning. Det skal forsvaret også indrettes efter. Men det er også afgørende, at vi gennem debat og dialog får afklaret, hvilken type militær vi ønsker,« siger Poul Dahl.
På trods af forsvarschefens klare appel om at rette ind og holde munden lukket, mens forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig raser på Christiansborg, ulmer lysten til at markere sig alligevel.
Flere kilder, som Information har været i kontakt med, kritiserer regeringens udspil, men har ikke lyst til at udtale sig til citat, men to, der ikke er bange for at tage bladet fra munden, er altså Poul Dahl og oberst ved Prinsens Livregiment Jens Christian Lund.

Krig eller fred
Oberst Jens Christian Lund appellerer også til politikerne om at slå koldt vand i blodet.
»Jeg finder det dybt betænkeligt, at befolkningen ikke har haft lejlighed til at drøfte hele konceptet for totalforsvaret, og jeg har svært ved at se, hvorfor det tilsyneladende skal hastes igennem,« siger Jens Christian Lund.
Han mener, at politikerne på Christiansborg helt har misset diskussionen om, hvilken type forsvar vi skal have:
»Det er jo helt afgørende, at vi når frem til en beslutning om, hvorvidt det er et offensivt krigsmilitær, vi ønsker, eller om vi primært skal satse på fredsskabende og fredsbevarende opgaver. Før vi har truffet den beslutning, giver det jo ingen mening at diskutere struktur, våben og teknologi,« siger Jens Christian Lund.
Den tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Jan Trøjborg forstår godt bekymringen hos eksperterne både inden og uden for forsvaret:
»Det er stadig uklart, hvad det er regeringen ønsker, men nu må forhandlingerne vise, om regeringen er indstillet på et ordentligt resultat, eller om de bare benytter et flertal med Dansk Folkeparti,« siger Jan Trøjborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her