Læsetid: 2 min.

Forsvarets leg med medierne

Forsvarskommandoen forsøgte bevidst at aflede mediernes opmærk-somhed, da forsvarsministeren sidste år røg ud i en mediestorm efter danske soldaters drab på to irakiske fiskere i Irak. Det afslører ny dokumentarfilm om forsvaret
20. april 2004

Angreb er det bedste forsvar. Det synes at have været tanken hos topledelsen i Forsvarskommandoen i Vedbæk, da medierne i slutningen af august sidste år stormede forsvarstoppen og forsvarsminister Svend Aage Jensby med kritiske spørgsmål.
Stormen mod forsvarets opstod efter en gruppe danske soldaters drab på to irakiske fiskere i Irak i midten af august. En ny dokumentarfilm afslører, at forsvarets øverste ledelse den 27. august – netop da de kritiske spørgsmål til forsvarsminister Svend Aage Jensby var flest og mest kristiske – bestemte sig for at gå ud og løfte sløret for forsvarets eget bud på, hvordan fremtidens danske forsvar skal se ud.

Succesfuld manøvre
En afledningsmanøvre der lykkedes. For oplægget fra Forsvarskommandoen om fremtidens forsvar stjal overskrifterne og skubbede den ubehagelige historie om de døde irakere i baggrunden.
Det er instruktøren Dola Bonfils, der i dokumentarfilmen »K-notatet«, som Danmarks Radio sender i morgen aften på DR1, afslører, hvordan man i Forsvarskommandoen i Vedbæk i de sidste dage i august måned sidste år bevidst forsøgte at fjerne mediernes opmærksomhed om drabene i Irak.
I en scene i filmen følger kameraet et møde den 27. august mellem blandt andet chefen for Forsvarsstaben, Viceadmiral Tim Sloth Jørgensen og chefen for Forsvars-kommandoens presse- og informationstjeneste, oberstløjtnant Hans-Christian Mathiesen.
Netop på det tidspunkt er forsvarsminister Svend Aage Jensby i strid modvind i medierne på grund af sine forklaringer om skudepisoden i Irak, og på mødet bliver det besluttet at kontakte forsvarsministeriet for at få forsvarsministerens tilladelse til at gå ud og præsentere forsvarets eget bud på, hvordan fremtidens forsvar skal se ud, det såkaldte K-notat.
En tilladelse der skal få mediernes øjne væk fra historien om de dræbte irakiske fiskere. Eller som pressechef Hans-Christian Mathiesen siger det i filmen »Lad os skabe en anden historie«.

Et eksempel på strategi
Og en anden historie blev der skabt. For Forsvarskommandoen får tilladelsen fra Forsvarsministeriet, og få dage senere, den 2. september, er samme Tim Sloth Jørgensen med til at fremlægge forsvarets tanker om fremtidens danske forsvar over for den danske presse.
Et forslag der blandt andet indebærer en kraftig nedskæring i værnepligten og stjæler overskrifter i alle danske medier. Pist væk er de kritiske overskrifter om en forsvarsminister, der bliver beskyldt for at skifte forklaring om skudepisoden i Irak, og i stedet er det forsvaret selv, der styrer, hvad de danske medier skal skrive om.
For instruktør Dola Bonfils illustrerer Forsvarskommandoens beslutning om at gå ud og lancere K-notatet lige på det tidspunkt, hvor man er under den mest heftige beskydning, ganske godt, hvad man er dygtig til hos Forsvarskommandoen i Vedbæk. Strategi.
»Det er jo indbegrebet af militær strategi at lancere K-notatet på netop det tidspunkt. De går jo til modangreb,« siger Dola Bonfils.
Hun har fået frie hænder til at følge forsvarschef Jesper Helsøe og de øvrige personer i forsvarstoppens arbejde gennem et par måneder sidste år for på den måde at portrættere forsvaret indefra.
Kameraet følger således de øverste chefer overalt, og selv om forsvaret, inden optagelserne gik i gang, forbeholdt sig retten til at klippe scener ud af filmen, der indeholdt følsomme oplysninger, så er det ikke sket.

*K-notatet: DR1. Onsdag kl. 20.00

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu