Læsetid: 1 min.

Fortidens skeptiker vender tilbage

Slovakiets kommende præsident tager afstand fra EU og vender blikket mod Ukraine
23. april 2004

BRATISLAVA — Der gik kun fem dage, fra han vandt valget, til at Slovakiets kommende præsident, Ivan Gasparovic, sendte den første ladning negativ energi mod EU.
På sit første pressemøde efter valgsejren i lørdags, flankeret af sin kone Silvia satte Ivan Gasparovic i går en tyk streg under sin EU-skepsis.
»Jeg er ikke ubetinget begejstret for Slovakiets EU-medlemsskab,« sagde han.
»Jeg vil støtte det, men jeg har et mere reserveret forhold til medlemsskabet.«
63-årige Ivan Gasparovic forklarede, at »EU ikke ville forhindre Slovakiet i at varetage egne interesser, men de vil heller ikke hjælpe os. Det er op til os selv«.

For regionssamarbejde
Til gengæld udtrykte den tidligere jura-professor sig positivt om samarbejdet med Tjekkiet, Ungarn og Polen, den såkaldte V4-gruppe.
»Det er vigtigt at holde sammen på V4-gruppen, og måske endda udvide den,« sagde Ivan Gasparovic, og nævnte Østrig og Ukraine som mulige samarbejdspartnere, der ville styrke gruppen.
Udtalelserne vil højst sandsynligt vække dårlige minder i Vesteuropa. Ivan Gasparovic var tidligere ministerpræsident Vladimir Meciars højre hånd i 1994-1998. Fire år, der kostede Slovakiet medlemsskab af NATO og international isolation.
Præsidentembedet i Slovakiet er hovedsageligt af ceremoniel betydning, men Ivan Gasparovic gjorde det klart, at han har tænkt sig at tage mere aktiv del i landets udenrigspolitik.
» Jeg vil ikke involvere mig i indenrigspolitik, men jeg har tænkt mig at bruge præsidentens ret til at underskrive internationale aftaler,« sagde han og henviste til nuværende præsident Rudolf Schuster, der ikke har gjort brug af denne ret.
Ivan Gasparovic udelukkede heller ikke, at hans magtbeføjelser som præsident skulle udvides: »Tiden vil vise, om det bliver nødvendigt, at jeg får mere magt, men indtil videre er det tilstrækkeligt.«
Ivan Gasparovic bliver officielt Slovakiets præsident den 15. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her