Læsetid: 2 min.

Frihedskamp med mundkurv

13. april 2004

Spot
License to kill hedder den James Bond-film, som – nærliggende at tro – må have givet inspiration til titlen på den »tv-serie« af filminstruktøren Morten Henriksen og Peter Øvig Knudsen, der nu slutter med genudsendelsen af fjerde afsnit i aften. Mod til at dræbe var oprindeligt en interviewserie i Weekendavisen, der så blev til en bog og altså en dokumentarfilm, der fint tålte opdelingen i fire afsnit.
Imidlertid var det ikke meget James Bond-smartness over de gamle kæmper fra modstandsbevægelsen, som således kom ind i vore stuer og fortalte deres historier om stikkerlikvideringerne under besættelsen, som de havde været med til at udføre. Ingen kunne være i tvivl om, at i hvert fald disse havde været igennem den moralske overvejelse, og de fremtrådte som afklarede mennesker med åbne pander. De fortrød intet, og deres fasthed i blikket gjorde indtryk.
Det, man kan undre sig over, er, at ingen har fået den ide før – at give dem ordet for en grundig sagsfremstilling over for den danske offentlighed. Hvilket i første omgang kan føres tilbage til Frode Jakobsen fra Frihedsrådet, som direkte opfordrede dem til at holde lav profil lige efter krigen.
Hvorfor? Der var i visse tilfælde tale om fejllikvidationer. Tankegangen må have været, at hvor der handles, der »spildes«, og filmens aktører bekræfter da også, at der var brådne kar blandt modstandsfolkene, som kunne være med for spændingens og vindingens skyld og ikke af lutter idealisme. Det var dog et fåtal. Tankegangen må yderligere have været, at frihedskæmperne ikke skulle trækkes gennem belastende retssager oven på den belastning, som selve kampen havde været.
Men det kunne vel ikke være meningen, at mundkurven skulle vare resten af livet, og derfor var det rigtigt set af Peter Øvig Knudsen, da han besluttede sig for at opsøge dem nu, så mange år efter.
At der stadig er stor interesse for den del af Danmarkshistorien, ses også af, at filmen gjorde Øvig til en efterspurgt foredragsholder rundt om i landet.

*DR1 kl. 19.30: Med ret til at dræbe

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her