Læsetid: 3 min.

Gæmelke: Det er for plat

Dansk Landbrugs førstemand langer ud efter regeringen og oppositionen for ikke at kunne blive enige om Vandmiljøplan III. Fejlen ligger på begge sider, mener Peter Gæmelke
2. april 2004

Det er ikke kun oppositionen på Christiansborg, der er skuffet over, at det ikke lykkedes at få lavet en bred politisk aftale om Vandmiljøplan III.
Formanden for Dansk Landbrug og præsident i Landbrugsrådet Peter Gæmelke beklager nu også, at det i stedet for et bredt forlig mellem regering og opposition ser ud til at ende med en smal aftale. Samtidig langer landbrugets førstemand ud efter både oppositionen og regeringen og beskylder dem for mangel på forhandlingsvilje.
»Det er for plat og for billigt. Både at oppositionen stiller tingene så firkantet op, men også at parterne ikke kunne nå en aftale. Der skal jo to parter til at lave et forlig, og fejlen ligger på begge sider. Men der er tilsyneladende startet folketings-valgkamp,« siger Peter Gæmelke.

Skaber usikkerhed
Han lægger ikke skjul på, at man i landbruget helst havde set en bred aftale mellem oppositionen i stedet for det smalle forlig, som det ser ud til at ende med mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Både af hensyn til miljøet, men også af hensyn til landbruget.
»Det er synd for miljøet, at der er gået så meget politik i den sag her. Ønsker man en langsigtet indsats for miljøet, er det jo vigtigt med brede forlig. Som erhverv har vi jo også brug for at kende vores ramme-betingelser. I og med at det her er et smalt forlig, så kan man jo forestille sig, at det bliver lavet om ved et regeringsskifte, og det er jo usikkert for vores erhverv.« siger Peter Gæmelke.
Et bredt forlig ville sandsynligvis have stillet større krav til landbruget om at reducere kvælstofudledningen og dermed kostet kroner for erhvervet, men det er en regning, som Peter Gæmelke ville have været indstillet på at betale.
Han erkender, at det er nødvendigt med en fortsat reduktion af kvælstofudledningen, ikke mindst i lyset af de tilbagevendende iltsvind hver sommer. Det vigtige er imidlertid, hvordan reduktionen skal ske.
»Vi ville godt have betalt en lille pris for et bredere forlig. En reduktion på 13 procent (som foreslået af regeringen, red.) kan vi nok godt levere, men det kommer an på, hvordan kvælstofreduktionen bliver skruet sammen. Den kan sagtens skrues sammen på en måde, så vi godt kan leve med den,« siger Peter Gæmelke
»Vores bud på en målrettet reduktion af kvælstofudledningen er at beskytte vandløbene, have fokus på de naturtyper, der har brug for mere beskyttelse, og ved at tage noget mere jord ud af dyrkningen og lave det om til vådområder. Vi føler vores kvælstofniveau er kommet så langt ned, at vi har svært ved at levere ret meget på
kvælstofniveauet,« siger han.

Vandmiljøet svigtes
Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne mødes her til morgen for at forhandle en aftale om Vandmiljøplan III på plads, men allerede inden forhandlingerne gik i gang forventede parterne, at der i løbet af fredagen ville ligge en aftale. En aftale hvor kernen bliver et mål om at reducere kvælstofudledningen med mel-lem 10 og 15 procent.
Udsigten til en Vandmiljøplan III med en kvælstofsreduktion i den størrelsesorden er man på ingen måde begejstret for hos Danmarks Naturfredningsforening (DN).
Her havde man også hellere set et bredt forlig, men ikke overraskende er DN’s præsident, Poul Henrik Harritz, uenig med Peter Gæmelke i, hvem der har ansvaret for, at det brede forlig ikke kom i hus.
Han tillægger regeringen og miljøministeren broderparten af ansvaret for, at der ikke kom en bred aftale.
»Det er et klart svigt i forhold til vores vandmiljø. Kvælstof udgør stadig en trussel mod vores miljø, og miljøministeren burde bide til bolle nu og lave en plan, der havde et langt perspektiv. Men han optræder mere som beskæftigelsesminister end som miljøminister,« siger Poul Henrik Harritz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her