Læsetid: 3 min.

En god cigar

Aktuel pragtkombination kalder gamle skakminder frem
21. april 2004

Skak
Folk med en blot overfladisk interesse for skakspillet er på det rene med, at Bent Larsen er Danmarks stærkeste spiller nogensinde. Hans forgænger som landets skakkonge var Jens Enevoldsen, der også var en fremragende skakforfatter. Men målt i antallet af Danmarksmesterskaber er den mest vindende spiller nogensinde Erik Andersen (1904-1938), der til trods for sit sørgeligt korte liv sikrede sig hele 12 DM-titler eller lige så mange som Enevoldsen og Larsen tilsammen – de scorede nemlig hver seks. Samme antal er Curt Hansen oppe på.
Andersen vandt første gang DM i 1923, hvorefter han gentog denne bedrift i perioderne 1925-27 og 1929-36 (dvs. otte år i træk) – det bliver dusinet fuldt. Det markante vendepunkt kom i Odense 1937, hvor Andersen i første runde skulle spille sort mod Jens Enevoldsen.
Her blev der skrevet skakhistorie med den store pen – eller måske skulle man rettere sige med den store cigar, for røgtågerne fra Enevoldsens berygtede Flora Danica-cigarer indhyllede i mange år bræt og brikker og var en hæmsko for hans modstandere. Enevoldsen havde aldrig før vundet et parti over Erik Andersen, nu skulle det være:
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.a3 Lxc3+ 5.bxc3 c5 6.e3 0–0 7.Ld3 Sc6 8.Se2 e5 9.0–0 d6 10.d5 Se7 11.Sg3 Sg6 12.f4 exf4 13.exf4 Te8?
Spørgsmålstegnet stammer fra Enevoldsens legendariske erindringsbog 30 år ved Skakbrættet, hvor han konstaterer, at sort »aldeles ikke« har tid til dette træk.
14.f5 Se5 15.Lg5 h6 16.Lh4 Kh7 17.Sh5 Tg8 18.Dd2 b5?!
Et noget desperat forsøg på at skabe modspil. Enevoldsen vælger klogeligt at ignorere det.
19.Tae1 bxc4 20.Lb1 Lb7 21.Te3 Sed7 22.Th3 Df8 ...
Enevoldsen: »Så skete det. Erik rejste sig, fægtede med armene og protesterede vildt mod min tobaksrygning. Han påstod, at jeg med vilje og fortsæt røg ham ind i ansigtet. Han hentede turneringslederen og forelagde sagen for ham.«
Enevoldsen benægtede imidlertid »rigtigheden af påstanden om røgen«, og Andersens protest blev afvist. Man spillede videre, og blot fire træk senere fik den stakkels Andersen dødsstødet i form af et usædvanligt dronningofferpå h6:
23.Sf4! De8 24.Se6!
Denne springer er tabu, sort dækker i stedet truslen mod c7 med:
24. – Tc8 25.Sxg7! Kxg7 26.Dxh6+!
Se diagrammet.
En flot afslutning af Enevoldsen. Erik Andersen opgav her, eftersom afdækkerskakken 27.Lxf6+ jo sætter mat. Røgpartiet blev en skelsættende begivenhed i Andersens korte karriere, og det var den indlysende grund til, at han ikke genvandt sit DM det år. En anden var, at hans nervesygdom måske allerede var sat ind på dette tidspunkt. Mindre end et år senere døde han, da en lungebetændelse stødte til. Han var ikke fyldt 34 år den kolde februardag i 1938, hvor kolleger og venner bar ham ud til graven.

Historien gentager sig
Og hvorfor så dette stykke dansk skakhistorie på en aprildag i år 2004. Jo, løsningen fra sidste uges pragtkombination var nemlig også et smukt dronningoffer på h6! – altså Dxh6 – udført af Per Andreasen i påskestævnets kandidatklassen. Per, der i det civile liv er politiassistent af første grad, har tidligere bevist, at han slår en »proper knippel« – og det aktuelle parti fik ham til at mindes, at da han senest havde et parti i Information (engang i begyndelsen af 1980’erne) blev det også kronet af et dronningoffer på h6.
Der var altså god grund til at trække salig Andersen frem af mølposen.
Lad os runde af med en sandfærdig anekdote om den store mester, fortalt af E. Verner Nielsen i Træk af Kampklubbens historie. Den lille og spinkle Erik Andersen spillede i Kampklubben mod en anden legende fra hine dage, den lærde og meget korpulente dr. Krause. Da Andersen havde vundet partiet, hviskede han til Nielsen: »Det var åndens sejr over materien.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu