Læsetid: 4 min.

Grøn Koncert, landsholdssang... hop i havnen!

Big Fat Snake, Nik&Jay og Jokeren er overalt i sommer. Hvad med at smide røvballe-kvintetten i ’Havnen’ og lade forstadsprinserne sejle deres egen sø?
30. april 2004

Vi har modtaget en fanm@il på kulturredaktionen. En af den slags, pigegruppen TLC dedikerede et helt album til, da de endnu mønstrede en trio. Et styk elektronisk post med positive ladninger. Den slags er man ikke alt for vant til på fjerde salen i Skt. Annæ Passage, der i et par måneder har ageret skydeskive for ikke mindst teater- og jazzelskerne blandt Informations læsere. Det er da heller ikke omprioriteringerne, fanm@ailen her roser. I stedet kommenterer den et lidt uvant fokus fra sidste weekends avis. Nemlig temaet om teenagefænomenet Nik&Jay(yaeh-yaeh).
Afsenderen er en kvindelig studerende fra Århus. En anelse overraskende hører hun dog ikke til Nik&Jays trofaste teenagepublikum, men repræsenterer en lidt mere moden fraktion. Som frk. Louise selv formulerer det:
»Jeg er en oldschool girlie i slutningen af 20’erne, der læser engelsk og medievidenskab på Århus Universitet. Måske netop derfor glæder det mig ekstra meget, når journalister som jer, oven i købet i en seriøs avis, udviser lidt respekt for det produkt, som drengene repræsenterer. Tak for det! Nu vil jeg nyde min nye Nik&Jay-cd, mens jeg skriver lidt videre på min seriøse litteratur-eksamensopgave – og så er der jo koncert på lørdag... :-)«
Jamen, »velbekomme« svarer vi og ærgrer os over ikke at kunne være med, når forstadsprinserne fra Værløse går på scenen et sted i Østjylland lørdag.
Men der kommer andre chancer. Det afslørede ugens offentliggørelse af denne sommers line up til Grøn Koncert. Her blev det klart, at Nik&Jay skal med karavanen rundt i Danmark og opfordre mor og datter fra familien Hakkebøf til at ryste deres røve og skrige »Vi er villige!«, mens farmand hænger i fadølsbaren, hvor han hælder humle i svælget og penge i Tuborg og Muskelsvindfonden.
Med til Esbjerg, Odense, Århus, Aalborg, Børkop, Næstved og København i løbet af juli måned kommer også Tina Dickow, Tue West, D.A.D., Big Fat Snake, Thomas Helmig og Jokeren.
Som regel byder Grøn Koncert også på et stort udenlandsk navn eller to, men ikke i år. Programmet er rent dansk, fordi arrangørerne vil anerkende, at »dansk musik sprudler og klarer sig bedre end nogensinde før nationalt og internationalt«.
Det kan for så vidt være rigtigt nok. Problemet er bare, at ingen af de seks navne – det skulle da lige være Tina Dickow – har nogensomhelst andel i den danske musikbølge, der langt om længe nåede udenlandske kyster i 2003. Herhjemme markerer såvel Tue West som Jokeren sig selvfølgelig med dansksproget rock og hiphop i den fremtidssikrede afdeling, men så er deres bidrag til den hjemlige musikscenes nye selvforståelse altså ikke voldsommere.
Derfor kunne man fristes til at spekulere i, om der gemmer sig alternative sandheder om Grøn Koncerts sammensætning i år. Måske, at et stort udenlandsk navn sprang fra i sidste øjeblik og banede vejen for Big Fat Snake? Eller at Tuborg og Muskelsvindfondens booking-apparat har været for sent ude? At Swan Lee var optaget andetsteds?

Men hvad pokker – Grøn Koncert afholdes jo (også) i en god sags tjeneste, og navnene skal nok tiltrække de sædvanlige 200.000 tilskuere. Også selv om en del danskere på det tidspunkt vil have nået kvalmegrænsen af »Havnen«.
Ikke nok med, at landeplagen tidligere er kommet i »Hvor’ du fra? Jeg fra Aalborg/Aarhus«-udgaver, nu skal den sgu også voldtages af fodboldlandsholdet, Safri Duo, dansktopperen Birthe Kjær og et junior-boyband (»kendt fra MGP«), der alle stiller op til årets grimmeste bunkepul. Sangen udkommer i anledning af juni måneds EM i Portugal og er denne gang omdøbt til »Hvor’ vi fra? Vi’ fra Danmark!«
Nu vil det være synd at påstå, at de danske fodboldschlagere har været guf for øregangene siden den fænomenale »Re-Seppten« fra Mexico ’86, der havde Frank Arnesen og Dodo på leadvokal. Det skulle da lige være Det Brune Punktums legitime ønske om at få klatten ind mellem stængerne ved det sportsligt set katastrofale EM i 2000.
Værst blev det i 1996 med Big Fat Snake (hov, der var de igen) og deres gumpetunge »Big Boys In Red And White«. Men forrige års »Danmarks Drenge« med den åh så bedårende Sofie Lassen-Kahlke og guttermanden Søren Poppe var heller ikke for heldig.
At begge katastrofer nu bliver undergået, hersker der ikke nogen tvivl om. Jokerens udlån af sin nyklassiker til sådan en gang flødeboller, kan kun bortforklares med rapperens notorisk slunkne pengekasse.
»Med mindre Jokerens check vitterligt har været klækkelig, er det fandeme ikke i orden med det Safri Duo-, Birthe Kjær- og B-Boys-rip-off. De burde allesammen stilles op på række og geled på Havnen og blive kastet i kanalen for det skandalenummer,« som brugeren ’ptas’ forleden konstaterede midt på ugen på hiphop-sitet Rapspot.dk’s chatforum.
Det har han så absolut ret i. Og skulle Big Fat Snake kigge forbi Christianshavn, må de godt ryge samme vej. Og Nik&Jay? Dem lader vi frk. Louise fra Århus om at tage sig kærligt af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her