Læsetid: 2 min.

Gule storme spreder giftigt sand

Enorme sandstorme i Kina og Mongoliet spreder forurenet sand så langt som til USA – en trussel mod miljø og sundhed, advarer chefen for FN’s Miljøprogram
1. april 2004

Hvert forår puster mægtige kinesiske og mongolske sandstorme – de såkaldte gule storme – tungmetaller og andre giftstoffer ud over store dele af Nordøstasien og endda helt til den amerikanske vestkyst.
Sandstormene vokser i styrke og udgør en stigende trussel mod sundhed og miljø, advarede chefen for FN’s Miljøprogram (UNEP), Klaus Töpfer, i går på en tredages konference i Sydkorea for miljøministre og embedsmænd fra hele verden.
Antallet af de farlige sandstorme er femdoblet over de seneste 50 år.
»Vi er bekymret over måden, miljøproblemerne sniger sig ind på os i dag – deres manglende respekt for politiske grænser – og hvordan de truer med at blande sig i og forstyrre store naturlige systemers funktion,« sagde Klaus Töpfer, ifølge det franske nyhedsbureau AFP, og opfordrede verdens regeringer til omgående at skride til handling.
Ifølge UNEPP vidner problemerne med de grænseoverskridende sandstorme , om globaliseringen af miljøproblemerne, og de indgår i en global trend i retning af stadig større naturkatastrofer.
UNEP fremlagde i går en plan for et overvågningsnetværk, der skal måle støvniveauet i Østasien og på forhånd advare om forestående støv- og sandstorme, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Den gule drage
Problemet med sandstorme er velkendt fra Sahara, men i modsætning til de øde nordafrikanske ørkenområder, udgør de asiatiske sandstorme en alvorlig sundhedsfare, fordi støvpartiklerne opsamler giftige forureningsstoffer fra den ekspansive kinesiske industri. Stormene menes at være årsag til åndedrætsproblemer, øjensygdomme og dødsfald som følge af luftvejssygdomme, især blandt ældre og børn.
Kineserne kalder sandstormene for »den gule drage«, koreanerne »den femte årstid«, når det gule støv fejer vestover fra det enorme ørkenbælte i det nordlige Kina. Når stormene er værst i forårsmånederne indhyldes byer som Beijing og Seoul i skyer af gult støv, der efterlader et fint lag af sand på huse, vinduer og biler. I slemme tilfælde medfører det skolelukninger, aflysning af flyafgange, kommunikationsnedbrud og skader på afgrøder og husdyr.
Under den seneste gule storm i Kina var 70 millioner mennesker i landets nordlige provinser påvirket. Sigtbarheden faldt flere steder til 100 meter. Og under en sandstorm i Sydkorea i april 2002 nåede støvniveauet 2,07 mikrogram pr. kubikmeter – det dobbelte af den dosis, der anses for sundhedsskadelig.

Den store grønne mur
Sandstormene opstår i de enorme ørkenområder i Mongoliet og i stigende grad Kina, hvor omkring en tredjedel af jorden er forvandlet til ørken hjulpet på vej af massiv træhugst, overgræsning, intensiv dyrkning og ændringer i vejrmønsteret.
Kina er det land i Asien, som er hårdest ramt af ørkenspredning. Hvert år mister landbruget omkring 2.500 kvadratkilometer, der ikke længere kan bruges til at dyrke afgrøder.
Svaret fra det kinesiske styre på den fatale ørkenfremmarch er en 4.480 kilometer lang »grøn mur«, som den kaldes, der skal løbe langs udkanten af Gobi-ørkenen nord for Den Kinesiske Mur. Den store grønne mur skal stoppe ørkenen, der hvert år flytter sig fire kilometer nærmere Beijing, på samme måde som Den Kinesiske Mur blev bygget for at holde de centralasiatiske rytterkrigere på afstand.
Regeringen har lovet at bruge omkring 60 milliarder kroner på at mindske ørkendannelse og sandstorme frem til afholdelsen af de Olympiske Lege i 2008 i Beijing – eller de »Grønne Olympiske Lege«, som de konsekvent kaldes af det kinesiske centralstyre.
Tiden må vise om den store grønne mur kan modstå pustet fra den gule drage.

vil@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her