Læsetid: 3 min.

Halløj i mødelokalet

Ejeren af den britiske tabloidavis Daily Express tvang sine ledende medarbejdere til at synge ’Deutschland über alles’, mens han selv opførte sig som Basil Fawlty i Halløj på Badehotellet
27. april 2004

Britisk lune
LONDON – Richard Desmond er en af de mere uberegnelige bladejere i den britiske medieverden. Desmond, der har skabt sin formue bl.a. gennem pornoblade som Asian Babes og Big Ones, er i dag ejer af tabloidavisen The Daily Express.
Sidste tirsdag annoncerede avisen overraskende, at den med øjeblikkelig virkning havde besluttet at skifte side fra Labour-regeringen, som Desmond ellers har stået side om side med, over til den konservative opposition. Anledningen var Tony Blairs historiske kovending om at holde en britisk folkeafstemning om den nye europæiske forfatning.
Men dårligt var champagne propperne sprunget hjemme hos den konservative leder Michael Howard, før flaskerne blev lagt på is igen. Desmond er nok den sidste bladejer, nogen britisk politiker i dag vil associeres med.
For samme dag som the Daily Express havde meddelt, at den skiftede politisk farve, mødte Richard Desmond op til et forretningsmøde i det østlige London i firmaet West Ferry Printers. Trykkeri-selskabet kontrolleres i fællesskab af Express-gruppen og et andet mediehus, the Telegraph Group, som bl.a. udgiver broadsheet-avisen The Daily Telegraph. Daily Telegraph er ved at blive solgt, og en af favoritterne er den tyske Axel Springer koncern.
»Guten Morgen,« sagde Desmond og fortsatte med »sehr gut«. I starten responderede mødelederen, direktør i Telegraph Group, Jeremy Deedes ifølge vidner »med et smil«. Dette huede øjensynligt ikke Desmond, som fortsatte på en blanding af temmelig dårligt tysk og engelsk med at spørge Deedes og kolleger om de så frem til at »blive ledet af nazierne«.
Hertil svarede Deedes, at Desmonds bemærkninger »ikke fører til noget konstruktivt«, at Springer-koncernen er pro-israelsk og har som bærende redaktionelt princip at forsone tyskere og jøder.

Alle nazier
»De er alle nazier,« svarede Desmond, som nægtede at sætte sig ned og lade mødet starte. Da han af Deedes blev opfordret hertil, svarede han »du skal ikke beordre mig til at sidde ned din lille ynkelige skiderik«.
Herefter fulgte råben og skrigen mest bestående af, hvad de måbende britiske medier i dagene efter beskrev som »en række bandeord bestående af fire bogstaver«. Herunder, må man gå ud fra, ordet fuck, som et flertal af de britiske aviser aldrig skriver ud, men i stedet omskriver eller skriver således: f**k.
Da Deedes efter den omgang besluttede sig for at aflyse dagens møde med en bemærkning om, at det vidst ikke bliver særligt konstruktivt det her, beordrede Desmond sine egne chefer til at afsynge »Deutschland über alles« – hvilket de gjorde – mens han selv gik gåsegang i lokalet med den ene arm heilende oppe i luften, og den anden med fingeren under næsen som en Hitler-moustache – en komedie som vil være de fleste danskere bekendt, hvis de har set John Cleese som den gale hotelvært Basil Fawlty i Fawlty Towers (Halløj på Badehotellet).
Da Deedes med kolleger endelig forlod lokalet, efter at Desmond først havde udfordret ham til slåskamp ved at spørge Deedes, om de »skulle ordne det her ude bagved«, tvang Richard Desmond sine egne direktører til at sige farvel med ordene
»Sieg Heil«.
Episoden har ledt til chok og dyb forargelse. Flere store annoncører har meddelt, at de overvejer at stoppe annonceringen i the Daily Express.
Mest rolig var i weekenden den tyske annoncør Mercedes-Benz som sagde, at Desmonds bemærkninger var »uheldige, men vi agter ikke at bidrage yderligere til diskussionen. Vi har ingen planer om at ændre vore annonceplaner.«
I den tyske bank, Commerzbank, som finansierede Desmonds køb af the Daily Express var stemningen dog ifølge The Independent lørdag i bund:
»Især de yngre bankfolk er forfærdelgt oprevne og spørger sig selv, hvordan nogen dog kan sige noget sådant.«
Men tyskerne er ikke alene, kan de trøste sig med. Den 6. maj – før skiftet væk fra Labour – holdt Desmond en frokost med den konservative leder Michael Howard. »Problemet med jer fucking konservative er at I simpelthen er fucked,« lød beskeden her til den helt uforberedte og chokerede Howard.
Tænk bare hvis underholdningsværdien var lige så høj, når danske mediechefer gik til makronerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu