Læsetid: 2 min.

Helte i en halv skal

16. april 2004

Spot
Skildpadder ligger nummer et på listen over mest solgte fastelavnsdragter i Fredericias BR Legetøj i år. Selvsagt ikke hvilke som helst skildpadder, men de tidligere verdensberømte superhelte Teenage Mutant Ninja Turtles.
Ja, hvem ville have troet det, men de er tilbage, padderne. Syv år efter de blev taget af skærmen og fjernet fra hylderne i Europa og USA er Leonardo, Donatello,
Michaelangelo og Raphael i gang med et imponerende comeback. Imponerende fordi det var svært at forestille sig, at der kunne presses mere ud af Ninja Turtles efter deres ubestridelige herredømme over medier og børneværelser sidst i 80’erne og først i 90’erne.

For at forstå, præcis hvor store de pizzaspisende Ninja-padder var dengang, er det vigtigt at kigge på, hvad der kom før og efter. For skildpadderne satte en milepæl. Med dem blev verden introduceret for den totale markedsføring. Tegneseriefigurer som Smølferne og Batman havde banet vejen uden dog at gøre rent bord som Ninja Turtles gjorde.
For de var overalt. Som tegneserie, tegnefilm, spillefilm og computerspil. De væltede ind i munden på børnene i form af Turtles-kager, -morgenmad og ikke mindst pizzaer, Ninja Turtles’ yndlingsspise. Tandbørster, klistermærker, t-shirts, tyggegummi, legetøj, dukker og så videre i en næsten uendelighed af produkter, der som aldrig før udnyttede børnene som forbrugere.
»Det er fremtiden,« sagde medieforsker Preben Sepstrup om fænomenet tilbage i 1991.
Og han må have klappet sig selv på skulderen, da han så, hvordan Løvernes Konge og Stjernekrigsfilmene senere hen invaderede om muligt endnu flere hjørner af især børnenes hverdag.

Nu er Ninja Turtles tilbage. Den 30. januar fik de re-premiere på DR1 i en ny og efter sigende bedre udgave. Mere rå, komplicerede og tro mod den stil som Kevin Eastman og Peter Laird lagde for dagen, da de tegnede de første skildpaddestreger i 1984.
Selv om Leonardo og vennerne aldrig når samme højder som tidligere, så er de igen en succes blandt det yngre publikum. Ninja Turtles trækker betydeligt flere seere end Tv2’s Rundfunk på samme tid. Ikke dårligt for en flok skallede helte, der ikke engang er gamle nok til at være retro.

*DR1 kl. 17.10 Ninja Turtles

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her