Læsetid: 4 min.

Hjemløse stjerner

Bowie, Paul McCartney og Carlos Santana er booket til et brag af en koncert. Billetsalget er i fuld sving. Spillested: Prag – og nærmere kan vi ikke rigtigt komme det
10. april 2004

Prag
Findes der noget værre end bagklogskab? Folk der sidder med deres på det tørre og nikker bedrevidende, mens de snakker op af stopler og ned ad væggeom, hvordan enhver da kunne sige sig selv, at....
Min nu afdøde morfar, der ellers var en blid og gavmild herre, havde en sætning, han yndede at bruge, når noget gik galt. »Jeg vidste det!«, udbrød han. Efterfulgt at en let hovedrysten og to slag med tungen. Top irriterende adfærd. For hvis han vidste det – at bussen ikke gik, at jeg ville falde og slå fortanden ud og den slags – hvorfor i alverden havde han så ikke forhindret det... ligesom.
Forleden, da jeg slog op i avisen, skete det for mig. »Bowie og McCartney er bestilt, men hvor skal de spille?«, lød en af overskrifterne. Jeg vender tilbage til indholdet af artiklen om et øjeblik. Først må jeg videregive den reaktion, jeg med skam at melde kunne mærke i min egen krop, da jeg dykkede længere ned i artiklen. Skadefryden rislede op gennem rygraden og bredte sig i et lille bedrevidende smil om mine læber. Havde jeg ikke været alene, var der sikkert undsluppet mig et »Jeg vidste det!«.
Sagen er kort fortalt, at jeg i de sidste par uger har ærgret mig indædt over, at jeg ikke har fået købt billet til sommerens David Bowie koncert i tide. Min teenage-tids absolutte gude-skikkelse live in Prague. Den chance ville jeg ikke misse. Men selvfølgelig fandt jeg ud af det al, al for sent, da billetsalget havde været i gang i ugevis.
Straks jeg hørte rygtet fra en ven, gik jeg i gang med at surfe på nettet for at finde ud af, hvor og hvornår han spiller. Uden resultat. Mærkeligt, tænkte jeg, men konkluderede, at det sikkert skyldtes, at billetterne allerede var udsolgt. Og at jeg var et fæ, der bare ikke var hurtig nok i optrækket.
Men – og nu nærmer vi os indholdet af føromtalte artikel – måske bør jeg nu i bagklogskabens lys glæde mig over, at jeg ikke var blandt de første til at indløse billet til en af sommerens store stjernekoncerter, der foruden David Bowie tæller Paul McCartney og Carlos Santana.
Sagen er nemlig, at Bowie og McCartney er bestilt til at spille i den tjekkiske hovedstad til sommer, men at de pt. ikke har noget sted at spille. Koncertarrangøren, Interkoncerts Europe, har booket stjernerne i den overbevisning, at de skulle indvie en splinterny udendørs koncert-arena, som skulle bygges i løbet af foråret. Men i stedet er firmaet endt i krig med de lokale myndigheder.
Og grunden, hvor drømme-arenaen for længst skulle have været under opførelse, er stadig en flad mark.
De lokale embedsmænd beskylder Interkoncerts Europe for at have påbegyndt byggeriet uden at have fået de nødvendige tilladelser, og bystyret er nu gået i gang med en nærmere undersøgelse, der ser ud til at ende med en bøde til Interkoncerts Europe.

Det hele så ellers lyst ud, da koncertarrangørerne skrev kontrakt med de store musiknavne. Arenaen med plads til mellem 50.000 og 80.000 fans var på tegnebrættet. En egnet grund i udkanten af Prag nær en af de store udfaldsveje var også fundet, og i februar gik firmaet ufortrødent i gang med de indledende manøvrer til det store byggeri. Grunden blev bla. ryddet for træer.
I deres iver for at opføre Prags største udendørs arena, havde Interkoncerts Europe imidlertid overset én ting: De havde hverken underskrevet kontrakt med Prags kommune, der er en af ejerne af grunden. Og byggetilladelse, ja sådan én havde de heller ikke fået.
Faktisk lader det til, at Interkoncerts Europe helt havde glemt at spørge de lokale myndigheder i Prag 11, om de nu også syntes, at det var en superfed idé med en gigantisk udendørs rockscene i deres bydel. Den 18. marts blev forslaget om den såkaldte »T-mobile Park« stemt ned af de lokale politikere. For det første må området ifølge lokalplanen slet ikke bruges til open-air koncerter. For det andet vil det svine og larme for meget. Som den lokale borgmester forklarede: » Byen er glad for aktiviteter, der kan tiltrække popmusik-koncerter og store klassiske stjerner. Men ingen har lyst til at have dem under deres vindue.«
For at gøre situationen endnu mere umulig for Interkoncerts Europe er T-Mobile, den finansielle partner som arenaen skulle opkaldes efter, begyndt at bakke ud. Det store tyske teleselskab skal nemlig indvie sit nye hovedkvarter i selv samme Prag 11 senere i denne måned, og er ikke interesseret i at rage uklar med de lokale myndigheder.
Tilbage står en booket David Bowie, Paul McCartney og Carlos Santana og tusindvis af fans med billetter i skuffen. Chefen for Interkoncerts Europe udtaler sig ikke til pressen og det eneste firmaets talsmand kan oplyse er, at koncerterne vil finde sted. Men hvor kan han ikke oplyse noget om.
Prag har ét stort udendørs spillested nær byens centrum og derudover er der mindst et par indendørs spillesteder, der plejer at huse internationale koncerter, så der er håb for de hjemløse verdensstjerner.
Men set i bagklogskabens skarpe skær tror jeg, at jeg venter lidt med at købe billet. q

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her