Læsetid: 2 min.

Hubert Selbys sidste rejse

Forfatteren af ’Last Exit to Brooklyn’ døde mandag i Los Angeles
29. april 2004

Nekrolog
Da Hubert Selbys første roman Last Exit to Brooklyn blev udgivet i England i 1966, vakte den forargelse. Forlæggerne fik en bøde, idet en jury fandt, at romanen var for uanstændig med sine beskrivelser af vold og gruppevoldtægter. Da dommen blev afsagt, var der allerede solgt over en halv million eksemplarer i USA, hvor bogen var udkommet to år før. Romanen skulle sidenhen blive et af amerikansk litteraturs vigtigste værker i det 20’ende århundrede. En domstol frikendte da også senere Selby og hans forlag.
Hubert Selby blev født i 1928. Han var søn af en kulminearbejder af samme navn, der lige som sønnen gjorde karriere inden for handelsflåden. Som ung forlod Hubert Selby Junior skolen for at følge i sin fars fodspor. Kun 15 år gammel stak han til søs. Hans maritime liv varede dog kort. Han blev ramt af tuberkulose og var nødsaget til at gå i land i Tyskland, hvorfra han blev sendt til tre års ophold på et hospital i New York. For at redde Selby fra at dø af Tuberkulose, fjernede kirurgerne 10 ribben og et godt stykke af den ene lunge. Den anden lunge var kollapset. Lægerne gav ham oprindeligt ikke mere end et par måneder at leve i. Men årene gik og Hubert Selby slap ud fra hospitalet med livet i behold, men dog stærkt medtaget og afhængig af morfin. De omfattende behandlinger på hospitalet kom senere til at afspejle sig i hans dystre litteratur.
Da Hubert Selby forlod hospitalet, giftede han sig med sin første af i alt tre koner og blev i den første tid hjemme for at passe parrets datter, mens konen gik på arbejde. Han fortalte senere, at han begyndte at skrive, fordi han ikke ville dø uden at have udrettet noget med sit liv.
I 50’erne begyndte han at hænge ud med andre unge forfattere, deriblandt Gilbert Sorrentino og LeRoi Jones. De to andre forfattere opmuntrede Selby til at skrive. I starten fik han udgivet sine skrifter i smalle litterære aviser og tjente til dagen og vejen ved at tage forskelligt forefaldende arbejde på tankstationer og i forsikringsselskaber. Sideløbende hermed arbejdede han på en stribe historier under titlen The Queen is Dead, som var baseret på fortællinger, han havde hørt på barer og rundt omkring, hvor han mødte folk. Samlingen af historier blev senere hen til debutromanen Last Exit to Brooklyn. Det var forfattervennen LeRoi Jones, der anbefalede, at Selby kontaktede Sterling Lord, der også var agent for Jack Kerouc. Lord var ikke sen til at ringe tilbage og meddele, at han gerne ville være med til at tjene penge på Selbys bog. Bogen udkom i 1964 på forlaget Grove Press, hvor også forfatteren William Burroughs udkom med sine bøger. Selby sagde, at han aldrig rigtig havde forstået det postyr Last Exit to Brooklyn vakte, da den udkom. I et interview i 1988 var kommentaren:
»Begivenhederne, der finder sted i bogen, afspejler den måde folk er på. Det er ikke litterære karakterer; det er rigtige mennesker. Jeg kender disse mennesker.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her