Læsetid: 2 min.

Huntington får hug for ny bog

En række intellektuelle angriber den kendte Harvard-professor, Samuel P. Huntington, der i en ny bog udpeger de mexicanske indvandrere som en poten-tiel trussel mod USA’s identitet
26. april 2004

Formanden for Harvard-akademiet for internationale studier, Samuel P. Huntington, der i 1993 udsendte det berømte og omdiskuterede essay om Civilisationernes sammenstød, har sat sindene i kog i USA og i den spansktalende verden.
I en ny bog om USA’s nationale identitetskrise med titlen Who Are We? tegner Huntington et dystert billede af, at masseindvandringen af mexicanere til USA kan true USA’s nationale identitet – og skabe et sammenstød mellem hvide amerikanere og de spansktalende indvandrere (der udgør 12 pct. af USA’s befolkning).
»En plausibel reaktion imod de demografiske forandringer, der er undervejs i USA,« skriver Huntington, kan blive en nationalistisk bevægelse af »hvide, arbejdere og middelklassemænd«, der vender sig imod de spansktalende og imod de sorte »i protest imod jobtab til indvandrere, perversionen af deres kultur og fortrængning af deres sprog.«
Bogen udsendes i maj, men et uddrag af bogen i tidskriftet Foreign Policy har fået flere intellektuelle til at gå ud imod Huntington og hans tese om, at civilisationernes opgør er ved at rykke ind internt i USA.
Den mexicanske forfatter, Carlos Fuentes, kalder Huntington for »en maskeret racist« i en kronik til den spanske avis, El País.
David Brooks, der bl.a. er kendt for bogen Bobos in Paradise har i avisen The New York Times, sagt, at Huntington tager fejl, når han hævder, at de mexicanske indvandrere ikke vil assimileres og indoptage den amerikanske drøm. De slår rødder i USA, og »i tredje generation taler 60 procent af mexicansk-amerikanske børn kun engelsk i deres hjem,« anfører Brooks. I modsætning til Huntington mener han ikke, at der er forskel på livsstilen mellem de nye spansktalende indvandrere og andre amerikanske livsstile.
»Hvis vi lukker vore grænser for den nye indvandring, kan man godt kysse farvel til den nye energi, den nye smag og de nye stræbere,« skriver Brooks.
I det nye nummer af tidsskriftet Foreign Affairs kaldes Huntingtons kommende bog for moralistisk, grænsende til det hysteriske. Det sker i en anmeldelse af Alan Wolfe, der bl.a. er forfatter til bogen The Transformation of American Religion. Wolfe mener ikke, at Huntington tegner et nøgternt billede. Undersøgelser har vist, at spansktalende amerikanere er næsten lige så patriotiske som alle andre amerikanere. Han nævner, at 64 af de 525 amerikanere, der indtil februar var blevet dræbt i Irak, havde spanskklingende efternavne.
Wolfe mener, at Huntingtons bog er symptom på, at »der er voksende modstand imod indvandringen blandt almindelige amerikanere, såvel som akademiske iagttagere.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu