Læsetid: 2 min.

Den hvide død

28. april 2004

Spot
Noget sandt er der i den gamle vits om, at advokaterne får deres fejl udstillet i retten, mens lægerne begraver deres. Alle mennesker kan grufulde beretninger om, hvor galt det er gået dem selv eller andre i lægers klør. Også læger – hvis ikke de vælger at tie og hæge om de hvide kitlers broderskab.
Læger råder over liv og død. Det er en forklaring på den særlige respekt, andre omgås dem med. Den rækker tilbage til urtids forestillinger om medicinmanden, der formår at udrette mirakler. Hvis altså den reddede fortjener det. I Det Ny Testamentes beretninger optræder Jesus også i medicinmandens rolle. Han vækker folk fra døde og får gang i de lamme. Blandt teologer er det på mode at skændes om, hvorvidt disse fortællinger skal tages for deres medicinske pålydende, eller de skal forstås symbolsk.

Et langt liv og dets skrøbeligheder har bragt mig i forbindelse med et bredt udsnit af lægehvervets udøvere. Gudsketak og lov er der dem, der udstråler den beroligende og kyndige autoritet, som skuespilleren Helge Kjærulff-Schmidt evnede at udstråle i sine lægeroller. Men uha, så er der også de læger, der er forhastede, usikre og vilkårlige.
Et særligt forhold har man til de læger, som man er vokset op sammen med. For dengang, oprindeligt, var de jo ikke læger. Da var de bare børn. Hvordan kan de så nogensinde være blevet modne nok til at bære det ansvar, som læger har? Eller set positivt: Måske kan de for gammelt venskabs skyld, for at hjælpe én – lave en mere opmuntrende diagnose end den, ens symptomer antyder.

I USA har man søgt at udjævne forskelsbehandlingen mellem advokaters og lægers misgerninger. Lægehvervet er blevet totalt retliggjort, og frygten for at blive sagsøgt er blevet enhver læges hovedmotiv. Læger i velhavende områder i Californien må årligt slippe en million dollar i indbetaling på deres lægeansvarsforsikring. Hertil kommer huslejen og hyren, så patienterne har rigeligt at betale til.
DR1 afdækker i aften den lukkede danske lægeverden.

*DR1 20.00: Magtens billeder: Den hvide magt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu