Læsetid: 4 min.

Hyldest til en århusiansk popmusiker

Der findes næppe nogen, der indkapsler den gode ånd fra Århus bedre end Steffen Brandt. Han kunne aldrig være andet end århusianer
17. april 2004

Århus
Steffen Brandt flytter til København. Den slags er forsidestof. Henover lysavisen på Banegårdspladsen, i Stiften, Tv2-øst og i de landsdækkende. Han ville ud, han ville væk, han ville videre. Efterlader sin barnevogn og det mørke Jylland bag sig, og siger farvel til den by, han har betydet så meget for.
Nyheden skærer sig gennem byens marv og ben. Fra Riskov til 8210 Århus V. Borgmester Louise Gade var ikke sen til at reagere og offentligt begræde sangskriverens beslutning:
»Byen har mistet et varemærke. Et fyrtårn og et brand for Århus, der viser byen som andet end prestigebyggerier, kuldsejlede integrationsforsøg i Gjellerup og Rene ord for pengene,« bekendtgjorde borgmesteren med vanlig sans for økonomi i en pressemeddelelse få timer efter, nyheden var sluppet ud.
I Ekstra Bladet og B.T. var det forsidehistorier, og Århus Stiftstidende havde tilmed gjort plads i lederspalten. Skrevet over et gammelt Tv2-hit, krydret med lidt letkøbte ordspil fra karrieren.
På Store Torv ved Domkirken samledes spontant en række af de mest trofaste fans. Rygtet spredte sig hurtigt, og snart var torvet næsten fyldt. I samlet flok gik de med tændte fakler mod Steffen Brandts sorte hus i Sjællandsgade, mens de sørgmodigt sang klassikere som »Kalundborgbåden«, »Bag duggede ruder« og »Rigtige Mænd«.
Selv havde Steffen Brandt ikke andet at tilføje end en ironisk kommentar. Lidt påtaget kryptisk og selviscenesat – men den holder. Som det meste, hvad den mand rører ved.
Det er selvfølgelig ikke sandt. Steffen Brandt flytter ikke fra Århus, og der har ikke været noget fakkeltog gennem byen. Det ovenstående er det pureste opspind, der tjener som illustration – en frihed, skribenten har taget sig. Men man burde måske reagere som ovenfor. For det er svært at nævne nogen personlighed, der er så meget ’Århus’, som Steffen Brandt.
Fra de purunge år i slut-70’erne med det engelsksprogede band Taurus. Over de kortfattede og skarptslebne synthesizerpopnumre i start-80’erne. Til de samfunds-spiddende humoristiske midt-80’ere. Mod et modent og en anelse voksent årtusindeskifte. Det er en over 20 år lang karriere (næsten) fri for kvalitetsdyk. Humoristisk, selviscenesættende, skarp og ironisk (den gang det var fedt) i et ørehængerformat. Helt uden stoffer. Helt uden selvmord. Helt uden et bohéme-misliv i en storby. Steffen Brandt er gennemført cool og helt igennem i orden.
Selv her i de meget voksne år, formår han at bidrage med noget af det mest interessante på den århusianske (og danske) musikscene. Gennem sine samarbejder og udgivelser med navne som Tobias Trier, ’Under Byen’, Thomas Troelsen og Tina Dickow hjælper han med at opretholde et håb om fremtiden i dansk rock.
Og så er han århusianer. Han kunne ikke være andet. Han er ikke bare en miniudgave af nogen eller noget, der ligeså godt kunne være i København eller andre storbyer, som Århus har en skidt vane med at spejle sig i. Han er den positive ånd fra Århus, som byen skulle holde fast i.

Ikke fordi Steffen Brandt og TV 2 er forbeholdt århusianere. Det er hele Danmarks Steffen Brandt. Og så ofte, at det klinger hult, har han fået påklistret den tvivlsomme etikette som ’nationalskjald’. Da han sidste år vandt den såkaldte Modersmål-Pris, måtte han tilmed leve med at juryen titulerede ham ’troubadour’. En titel han selv kommenterede her i avisen:
»For mig sætter betegnelsen troubadour gang i en aktiv billeddannelse omkring noget middagsselskab i en loge, hvor selskabets festtrold efter en syv otte retter og et par glas rejser sig, og synger Bellman på en ubestemmelig blanding af svensk og dansk og med tydeligt og langt fra underspillet ironisk distance. Det er ikke en rolle, jeg føler jeg kan udfylde endnu, og jeg vil nok nøjes med at karakterisere mig selv som sanger og sangskriver. Simpelthen.«
OK, den med fakkeltoget er sikkert at stramme den, men mediescenariet er ikke så langt fra virkeligheden, som man skulle tro. Da en anden århusdreng Peter A.G (dansk rocks svar på Troels Kløvedal) flyttede til hovedstaden, var det på forsiden af B.T. Han er ikke engang fra Århus, men fra Skjern eller noget i den retning, og boede sin sidste tid som jyde slet ikke i Århus, men nær Silkeborg.
Peter AG er stadig at finde på Århus ’byportal’ – aarhus.dk – VIP-liste. En liste med kendte århusianere på nettet. Anne Dorte Michelsen, Flemming Bamse Jørgensen, Camilla Martin, Anne Gadegård (hende der vandt børnemelodigrandprix sidste år), fedteksorcisten Anne Larsen og Louise Gade er at finde på denne lille liste. Og så selvfølgelig Steffen Brandt.
Men Steffen Brandt kan sagtens tåle det ulig selskab. Intet klæber til den mand. Han er noget så upopulært som folkelig og folkekær.

*For nyligt udkom TV2 Greatest hits. Den første opsamlingsplade fra gruppen i 12 år (ikke at det i sig selv er en bedrift)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her