Læsetid: 5 min.

Indien skinner – men ikke på alle

I den indiske millionby Lucknow summer espressomaskinerne i moderne kaffebarer. Økonomisk optur gør regeringslederen Atal Vajpayee til favorit i det tre uger lange valg, Indien tog hul på i går. Men ikke alle indere mærker de gode tider
21. april 2004

Lucknow – »India shining« – Indien stråler. Sådan står der skrevet på store plakater over hele Lucknow. En by med tre en halv millioner indbyggere i det nordlige Indien, hvor landets regeringsleder Atal Vajpayee stiller op. Uden tvivl Indiens – og i høj grad også udlandets – mest populære indiske politiker. Men strålerne har svært ved at nå ned til slumkvarteret, Indira Gandhi Colony, langs jernbanen i Lucknow.
»Mr. Vajpayee tænker kun på de rige. Her i kvarteret må vi stadig leve uden strøm og vand. Og man ved aldrig, hvornår kommunen næste gang sender bulldozere ud for at jævne vores huse med jorden,« siger 25-årige Mina, hvis mand er gadefejer og tjener, hvad der svarer til 200 kr. om måneden.
Ikke meget, selv om Mina og hendes familie bor gratis i en to-værelses lerklinet hytte. Dertil kommer kronisk mangel på vand. Et stort problem ikke mindst her i sommervarmen, hvor dagtemperaturen ligger stabilt på 42 grader.
Så hver dag må Mina vente tålmodigt med sine dunke, indtil en tankvogn med vand måske gør holdt i Indira Gandhi Colony.
»Vi kan aldrig være sikre. Men nu, hvor der er valgkamp, så kommer tankbilen trods alt noget mere regelmæssigt,« siger Mina.
Og sådan er livet stort set uforandret for flere hundrede millioner mennesker i det moderne Indien. Alligevel tyder meningsmålinger på, at Indiens regerende hinduistparti, BJP – der siden 1999 har stået i spidsen for en koalitionsregering – står til endnu en valgsejr. Og dermed er den 79-årige Atal Vajpayee favorit til at fortsætte som Indiens politiske leder.

Iscafé og mobiltelefoner
Forklaringen findes blandt andet i slumbyer som Indira Gandhi Colony. For selv om mange føler sig forbigået af Indiens fremgang, så sætter de alligevel kryds ved BJP.
»Det gælder jo alle politikere, at de er ligeglade med de fattige. Men jeg tror, at Vajpayee er en god leder for Indien,« siger 38-årige Ekesin, der sidder ved siden af en cykeltaxa, som på en god dag indbringer 40 kroner: »Vajpayee er en ærlig mand og en god hindu. Så selv om jeg stemmer på et andet parti ved lokalvalget, så stemmer jeg på Vajpayee, når der er valg til centralregeringen i Delhi,« siger han.
Naboen, 32-årige Binod, er enig:
»Vajpayee har givet Indien en god økonomi. Det kommer vi vel også til at mærke en dag. Og så er vi stolte over, at han stiller op her i byen. Det er med til at gøre Lucknow berømt i hele verden.«
Når Vajpayee får mange fattige inderes stemme – og sandsynligvis også en del muslimer – så hænger det sammen med to store succeser. Fred mellem hinduer og muslimer og en økonomi, som er på toppen.
For mens Vajpayees parti, BJP, ved tidligere valg var med til at opildne hindu-ekstremister mod muslimer og dermed med til at hælde benzin på det bål, der senest brændte i 2002, hvor tusinder blev dræbt under gadekampe i staten Gujarat. Så er BJP som regeringsparti langt mere moderat. Og Vajpayee har både i Indien og i udlandet høstet stor ros for sit initiativ til de hidtil mest lovende fredsforhandlinger i januar med nabolandet Pakistan.
Dertil kommer den økonomiske vækst, som i det seneste kvartal overhalede selv Kina. Resultaterne er ikke mindst synlige i en millionby som Lucknow.
Her summer espressomaskinerne i moderne kaffebarer af glas og stål. Ude på gaden blander den infernalske støj af biler og ringklokker sig med muntre melodier fra mobiltelefoner. Og på en amerikansk is-café sidder Asgotush Dubey, der til daglig sælger air-condition anlæg.
»Det går fremragende. Ind-komsten i mit firma steg sidste år med næsten 40 procent. Og det er helt klart på grund af den økonomiske fremgang. Så for mig er der ingen tvivl. India is shining,« siger han og tager en bid af sin banana split.
Som så mange andre indere har Asgotush Dubey ikke meget til overs for oppositionens leder, Sonia Gandhi, fra kongrespartiet.
»Hun er jo udlænding, og så duer hun ikke til at være politiker. Det er helt utænkeligt, at hun skal være leder af Indien,« siger han.
Og selv om de seneste meningsmålinger giver kongrespartiet nogen fremgang, så er lederen, Sonia Gandhi, et stort problem for partiet. Hun er født i Italien, men har boet i Indien, siden hun giftede sig med Rajiv Gandhi. Han blev som regeringsleder myrdet i 1991. Og selv om Sonia Gandhi dermed har bånd til Indiens engang så indflydelsesrige familie, og selv om hun forsøger at appellere til især fattige indere, så er hun aldrig blevet rigtig populær. BJP kritiserer hende for ikke at være en rigtig inder – og det er ikke mindst et problem i det moderne Indien, hvor den nationale stolthed er på toppen.

Vajpayee vs. Sonia
Så med et valg, der i høj grad handler om Vajpayee mod Sonia – og med økonomien som gennemgående tema er resultatet ifølge mange iaggttagere givet på forhånd.
Og hvis Vajpayee får lov til at fortsætte endnu fem år, så bliver spørgsmålet først og fremmest, hvem der skal afløse den aldrende statsmand, hvis han pludselig ikke kan længere.
Ingen andre partifæller nyder tilnærmelsesvis samme popularitet. Og i tilfælde af et kanonvalg for BJP er mange nervøse for, at de mere ekstreme hindu-nationalister skal komme til magten.
Spørgsmålet bliver indtil videre fejet af banen af BJPs støtter.
»Hvis han kan regere som 79-årig, så kan han også som 84-årig,« siger Asgotush Dubey.
Imens suser endnu en støjende valg-kortege forbi ude på gaden. Her i Lucknow er der først valg i begyndelsen af næste måned, så byen er fyldt med valgkamp. Biler malet i partiernes farver, cykeltaxaer med kæmpemæssige højttalere og politikere, der fra ladet af åbne lastbiler gør et ihærdigt forsøg på at trænge igennem støjen fra en indisk storby.

FAKTA
Det moderne Indien
Verdens største valg
*Indien har godt en milliard indbyggere. 650 mio er stemmeberettigede
*Over 100.000 paramilitære styrker skal sikre et fredeligt valg
*Valget er fordelt på fire runder fra den 20. april til den 10. maj. Resultatet bliver offentliggjort den 13. maj
*Valget er især en styrkeprøve mellem de to største partier – hindupartiet BJP og kongrespartiet, som regerede i størstedelen af de første 50 år, efter at Indien blev selvstændigt i 1947

Indien som økonomisk stormagt
*Indiens økonomi voksede sidste år med over syv procent. I sidste kvartal med over 10 procent
*I 2002 voksede eksporten med næsten 20 procent. Kun overgået af Kina.
*Indiens middelklasse vurderes nu at tælle over 300 mio mennesker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her