Læsetid: 2 min.

Jersild uden krydsild

5. april 2004

Spot
For nogle år siden forsøgte jeg at træffe Jens Olaf Jersild i forbindelse med en opgave på mit studium. Den handlede vist om de konsekvenser, som mediernes øgede brug af skjulte kameraer har. I den forbindelse var DR Rapportens chef naturligvis selvskreven.
Min makker og jeg nærede dog ikke de store forhåbninger om at få den rødglødende journalist i tale. For det første var han en travl herre, forstod vi. Desuden forlød det, at han kun sjældent udtalte sig om sine arbejdsmetoder.
Hurtigt erfarede vi da også, at et direkte telefonnummer var umuligt at opdrive på mand. Til sidst sjussede vi os til, hvad hans email kunne være, og så skrev vi en lang smøre, der præsenterede vores ærinde.
Med god samvittighed kunne vi herefter fortsætte med at lave vores opgave ved hjælp af lettere tilgængelige kilder. Vi var næsten færdige, da min mobil en dag ringede midt i en seriøs omgang ølfremmende idéudvikling på en café i Istedgade. I den anden ende var Jens Olav Jersild. Han meddelte, at hvis jeg ønskede at tale med ham, så skulle det være lige nu.

Det blev til en times telefoninterview, hvori han rundede skjulte kameraer, kildetillid, moralskred, Günther Wallraffs metoder og det troværdighedsproblem, der binder sig til at tage falske identiteter i en afslørende histories tjeneste.
Bagefter slog det mig, hvor engageret Jersild havde været. Efter mange år og sammenstød var han stadig gennemført optaget af sit fokusområde. Det handlede ikke blot om at afsløre og begå revolverhistorier, men i lige så høj grad om at blive klogere på sit fag.
Samme oprigtighed tog han med sig i sit nye, sparede dialogprogram på DR2.
For nylig gav Jersild eksempelvis Se & Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup lov til at udtrykke andet end foragt for privatlivets fred. I stedet udbredte den tidligere Venstre-spindoktor sig om Foghs fascination for Blair.
I aften kigger produceren Chief 1 og radioværten Tine Bryld forbi for at forklare, hvorfor Michael Jackson – pædofili eller ej – vil forblive en nøglefigur i nyere musikhistorie.

*Jersild på DR2 kl. 19.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her