Læsetid: 3 min.

Til kamp mod værdirelativisme og dårlig kunst

Kulturminister Brian Mikkelsens kamp mod værdi-relativisme er mest af alt en kamp mod kunst af dårlig kvalitet
30. april 2004

Kulturminister Brian Mikkelsens kamp mod værdi-relativisme er mest af alt en kamp
mod kunst af dårlig kvalitet

Interview
Kulturminister Brian Mikkelsens (K) kamp mod værdirelativismen er en kamp mod forestillingen om, at alt kan være lige godt. Han mener, at nogle værdier er mere rigtige end andre.
Når det gælder kunst, tager ministeren afstand fra synspunktet om, at al kunst er lige god. Han ønsker, at der skal prioriteres langt hårdere mellem, hvem der skal have støtte og hvem, der ikke skal have.
Ved en debat i Folketinget forrige uge sagde Brian Mikkelsen, at regeringens kulturpolitik er et opgør med værdirelativismen, hvilket fik Enhedslistens kulturordfører, Keld Albrechtsen, til at sammenligne kulturministerens opgør med modstanden mod værdirelativisme i det tidligere Sovjet.
Brian Mikkelsen afviser Keld Albrechtsens sammenligning med totalitære styreformer og mener, at Albrechtsen fuldstændig har misforstået hans pointe:
»For mig står både værdirelativismen og kulturrelativismen for en idé om, at alt kan være lige godt. Som konservativ står jeg for det stik modsatte,« siger Brian Mikkelsen.
Han afviser, at han dermed forsøger, at opstille en højere sandhed, som alle mennesker skal rette sig efter: »Konservatismen står netop for en afvisning af, at der findes et utopia og en afvisning af, at der findes en eviggyldig sandhed. I modsætning til kommunisterne, der tror på kommunismen som løsning på menneskernes frelse, så tror konservative ikke på en egentlig frelse.«

Et tyndt lag margarine
Men han mener dog, at nogle værdier står højere end andre:
»Når vi taler om menne-skelige værdier, står frihed og personlig integritet højt. Når vi taler om kunst og kultur, er det kvalitet og dermed, at man ikke tror, at man skal give støtte til alle, der siger de er kunstnere, for så bliver det som at smøre et tyndt lag margarine ud over det hele.«
Brian Mikkelsen går dermed ind for et opgør med, at al kunst kan være lige god:
»Kunsten er ikke demokratisk. Kulturministeriet skal ikke være et socialkontor. Kunsstøtte er i sagens natur elitær og skal tilflyde dem, som har talent. Det er en stor fejltagelse, hvis man tror, at man skal give lige meget til alle kunstnere.«

Let at spotte talent
– Men er det ikke skiftende, hvem man anser for at være kvalitet?
»Nej, for det er som regel rimelig let at finde ud af, om en billedkunstner har talent. Så kan der være forskellige meninger om en bestemt skulptur og en bestemt bog, men det er op til fagfolk at vurdere, om det har substans og kvalitet.«
– Når du siger, at der er forskellige meninger, mener du så, at der gerne må komme forskellige værdier til udtryk i kunsten?
»Det har ikke noget med værdirelativismen at gøre, for forskellige værdier, må meget gerne komme til udtryk. Det, jeg tager skarp afstand fra, er en tro på, at alle værdier har samme vægt,« siger Brian Mikkelsen.

Gud, konge, fædreland
– Når du siger, at nogle værdier rangerer højere end andre, mener du så, at borgerlige værdier, om Gud, konge og fædreland er rigtigere end andre værdier?
»Jeg mener, at tiden er løbet lidt fra det slogan i dag, for det er nogle helt andre udfordringer verden står over for i det globale samfund. Man kan jo sagtens være patriot samtidig med, at man går ind for et internationalt samarbejde. Man kan også sagtens tro på Gud, samtidig med, at man har respekt for andre religioner. Man kan ikke sige, at der er nogle eviggyldige sandheder i dag.«
– Var din bemærkning om i Folketinget mest rettet mod kvalitet inden for kunst?
»Mit opgør med kulturrelativismen har stået på siden min første dag som minister. Jeg tror, at jeg har forbundsfæller, når jeg siger, at langt de fleste fagfolk under Statens Kunstfond eller Kunstraadet vil være i stand til at prioritere kunsten og foretage et opgør med kulturrelativismen. Det er deres opgave.«
–Når du taler om et opgør med kulturrelativismen, er det så kunst som kultur eller er det også kultur forstået i et mere antropologisk perspektiv?
»Det er udtryk for en opfattelse af, at al kunst ikke er lige god. Fagfolk må tage stilling til, hvad der er god kunst, og så må man give plads til, at kunstnerne kan udvikle sig helt fra det spæde talentstadium og hele vejen op til de leverer noget helt enestående,« siger kulturminister Brian Mikkelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her