Læsetid: 3 min.

Kampen om jødiske stemmer i gang

George Bushs overvældende støtte til Israel kan sikre ham afgørende jødiske stemmer ved det kommende valg, mener iagttagere
20. april 2004

Mens resten af verden straks fordømte Israels likvidering lørdag af Hamas-lederen Abdel Aziz Rantisi, nøjedes Bush-regeringen med at understrege, at Israels har »ret til at forsvare sig mod terrorangreb« samt derefter at opfordre til »maksimal tilbageholdenhed« fra alle sider.
Den manglende kritik af Israel kom kun få dage efter, at præsident George W. Bush gav grønt lys for Israels ministerpræsident Ariel Sharons unilaterale ‘adskillelsesplan’, som går ud på, at Israel trækker sig ud af Gazastriben samt fire vestbredsbosættelser, men til gengæld styrker seks af de største bosættelser med henblik på aldrig at forlade dem. Derudover skal palæstinensiske flygtninge fordrevet i 1948- og 1967-krigene ifølge Bush ikke have lov til at vende tilbage til deres hjem i det, der i dag er Israel.
Mens iagttagere i og uden for USA er uenige om, i hvor høj grad Bushs ændrede Israel-kurs er en koldblodig valg-kalkule for at erobre jødiske stemmer, så er de enige om, at den nye linje kan flytte vigtige stemmer til Bushs fordel, og i hvert fald ikke vil støde hans traditionelle vælgere.
Ændringen i Mellemøstpolitikken »vil helt sikkert skabe nogle velvillige reaktioner fra mennesker, som ikke traditionelt har været republikanske vælgere«, siger David Winston, der arbejder som rådgiver for regeringen samt interviewer folk til meningsmålinger.
»Dette udvider mulighederne for Det Republikanske Parti. Det har afgivet positive indtryk. Men om det vil få dramatisk indvirkning på folks politiske opførsel, kan vi endnu ikke afgøre,« forklarer han i Washington Post.

Små marginaler
Meningsmålinger har vist, at Bush vandt 19 procent af de jødiske stemmer i 2000-valget – året hvor den demokratiske kandidat Al Gore havde valgt den praktiserende jøde Joseph Lieberman til vicepræsidentkandidat. Til sammenligning vandt Ronald Reagan i 1980 38 procent af de jødiske stemmer. Mens få iagttagere tror på, at Bush kan tiltrække så mange jødiske stemmer, peges der i stedet på, at der kun skal relativt få til at skifte side, for at Bush sikrer sig valgsejre i stater som Ohio, Florida og Pennsylvania, der har store jødiske befolkninger. I 2000 vandt Bush Florida med kun 537 stemmer.
»Der er et elastisk bånd af vælgere, der ikke har besluttet sig endnu, som ligger i omegnen af 20 til 25 procent af de amerikanske jøder,« siger lederen af den Amerikanske Jødiske Komité, David A. Harris, til Los Angeles Times.
Testen, tilføjer han, »vil i virkeligheden blive samspillet mellem præsidentens stærke støtte til Israel og krigen mod terrorisme (...) versus den traditionelle amerikanske, jødiske støtte til det demokratiske partis hjemlige dagsorden«.
William Daroff, direktør for den republikanske Jewish Council, er forhåbningsfuld: »At ændre én stemme pr. ejendom inden for en kvadratmil« i Floridas tunge jødiske »guldkyst« kan gøre en forskel til november, skriver han på foreningens web-site under overskriften »Præsident Bush støtter Israel endnu engang«.
Republikanerne insisterer på, at der ikke ligger politiske motiver bag Bushs brud med 37 års amerikansk Mellemøstpolitik, men som en republikansk embedsmand i Kongressen udtaler til Washington Post, så »vil dette gøre det meget sværere for John Kerry at vinde Florida«.
Bushs strateger, skriver avisen, håber, at selv et mindre indhug i de jødiske stemmer kan gøre forskellen i Florida, og samtidig håber de, at dette vil gøre det sværere for Kerry at få det jødiske samfund til at spytte penge i hans valgkamp.
John Kerry har dog allerede taget kampen om de traditionelt demokratiske jødiske stemmer op. På et pressemøde i sidste uge gav han sin fulde støtte til Bushs nye mellemøstpolitik, lige som han har udtalt støtte til Israels likvidering af Rantisi:
»Jeg mener, at Israel på alle måder har ret til at svare igen på ethvert terrorangreb,« sagde Kerry ifølge New York Times.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu