Læsetid: 2 min.

Kulturminister vil sikre kunststuderende ret til barsel

Kulturminister Brian Mikkelsen vil indarbejde regler i bekendt-gørelserne for filmskolen og skuespillerskolerne, som sikrer de studerenes ret til barselsorlov. Men det er ikke nok, mener enhedslisten
10. april 2004

Instruktører, manuskriptforfattere, skuespillere og lydteknikere in spe får nu sikret deres ret til barselsorlov. I et svar til folketingsmedlem Pernille Rosenkrantz-Theil (EL) skriver kulturminister Brian Mikkelsen (K):
»Jeg vil sørge for, at der i bekendtgørelserne for Den Danske Filmskole og Statens Teaterskole indarbejdes regler, som sikrer eleven ret til orlov i forbindelse med barsel og adoption.«
Det sker efter Information i en række artikler har beskrevet, hvordan det i praksis er nærmest umuligt for studerende ved filmskolen og skuespillerskolerne at få børn og gå på barsel under uddannelsen.

Fornuftigt og fint
Poul Nesgaard, rektor for Den Danske Filmskole, er endnu ikke formelt set blevet orienteret om kulturministerens bebudede ændringer af bekendtgørelsen – men han har hørt forlydender. Han siger:
»Jeg synes, at det er fornuftigt, at det bliver slået fast, at der ikke gælder andre regler for kunstuddannelserne end for resten af samfundet.«
Samtidig hæfter Poul Nesgaard sig ved, at kulturministeren lægger op til, at skolerne fortsat skal lave individuelle handlingsplaner. Det betyder, at skolerne slipper for at udarbejde faste regler for, hvordan behovet for barselsorlov skal imødegås.
»Det finder jeg meget generøst, fordi det giver os mulighed for fortsat at behandle hver enkelt studerende som noget unikt.«
Sverre Rødahl, rektor på Statens Teaterskole, har ligesom Poul Nesgaard, ikke noget imod kulturmini-sterens tiltag.
»Det er rigtig fint, fordi det tager uddannelsens særlige opbygning i betragtning, samtidig med, at det understreger vores egen ambition om, at det selvfølgelig skal kunne lade sig gøre at gå på barsel,« siger Sverre Rødahl.
Selvom retten til børn og barsel bliver understreget med de nye tilføjelser i bekendtgørelserne er der altså ikke udsigt til, at skolerne vil blive bedt om at udarbejde klare regler for, hvilke muligheder de studerende har. Ifølge eksempelvis Signe Skov-Nielsen, 3. års skuespillerelev på Statens Teaterskole og mor, er det ellers netop det, der er brug for. Hun har i tidligere artikler i Information berettet om, at det kan være svært for den nybagte mor eller far at få forhandlet en tilfredsstillende aftale på plads med skolen, når der ikke er nogle retningslinier at læne sig op af.

Eget initiativ
Både socialdemokraternes og enhedslistens ligestillingsordførere har tidligere påpeget det problematiske i, at den enkelte studerende selv skal op til rektor med hatten i hånden for at finde en løsning på at skulle på barselsorlov på en uddannelse, hvor opbygningen af uddannelsen ikke rigtig rummer mulighed for fravær. Og ligestillingsordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (EL), som oprindelig rejste spørgsmålet til kulturministeren, er da heller ikke tilfreds med kulturministerens svar, som hun synes forpligter skolerne på alt for lidt.
»Udfra kulturministerens svar ser det ikke umiddelbart ud til, at der er noget som helst, der bliver anderledes for de studerende,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil og påpeger at de studerende også formelt set havde ret til barselorlov før. Derfor står det og falder med, om kulturministeren i bekendtgørelserne også forpligter skolerne på at udarbejde klare retningslinier for, hvordan de individuelle handlingsplaner skal skrues sammen, mener hun.
Kulturministerens ændringer af bekendtgørelserne for film- og skuespillerskolerne sker i forbindelse med nogle forholdsvist banale justeringer og opdateringer, som allerede var i gang. Det vides endnu ikke, hvornår bekendtgørelserne er færdige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her