Læsetid: 3 min.

’Legitimt at dræbe danskere i Irak’

’Det er fuldstændig legitimt at dræbe danske besættelsestropper og forretningsfolk,’ siger talsmand for dansk Irak gruppe. Også drabet på og lynchningen af fire amerikanere i Irak var i orden
5. april 2004

Mens resten af verden med forfærdelse så hvordan ligene af fire amerikanere blev mishandlet, forhånet og nedværdiget af irakere tidligere på ugen, mener talsmanden for Komiteen for et frit Irak, at de fik, hvad de fortjente. Komiteen mener nemlig, at enhver person, der samarbejder med den amerikansk-ledede besættelsesmagt i Irak, er et legitimt mål i den irakiske modstandskamp. Komiteen for et Frit Irak opstod i kølvandet på Irakkrigen.
Den har netop udsendt pjecen ’Irakisk modstandsmand taler ud’, der indeholder et interview med formanden for Iraks Patriotiske Alliance. Årsagen til udgivelsen af interviewet er – ifølge pjecens forord – at »den amerikanskeledede besættelsesmagt, massemedierne og andre tilhængere af besættelsen bevidst (har) forsøgt at dæmonisere den i henhold til international lov fuldstændigt legitime modstandskamp og stemple den som terrorisme«.
»I interviewet fremgår det, at modstandsbevægelsen består af en bred vifte af folk – islamister, kommunister, tidligere Baath-folk – og folk, der drives frem af en patriotisme og et had imod besættelsesmagten,« siger talsmand for Komiteen for et Frit Irak, Carsten Kofoed.
– Hvorfor er en organisation der var anti-krig nu pro-guerillakrig?
»Vi var ikke stiftet, dengang krigen gik igang. Vi er en reaktion på den besættelse, der er kommet, men de personer, som er med i komiteen, har selvfølgelig været aktive i fredsbevægelsen. Men det var en uretfærdig og ulovlig krig, og det er en ulovlig besættelse, og så har man altså ret til under international lov at gøre modstand imod den besættelse, for ellers så ryger vi jo over i, at man kan tillade sig alt. Irakerne har ret til modstand. Punktum. Derfor bliver vi heller ikke fortørnede over det, der skete i Falluja, for de mennesker (der blev dræbt og lynchet, red.) har ingen ret til at være i Irak.«
– Både udenlandske og irakiske civile er jo blevet ofre for angrebene ...
»Ja, det er så et spørgsmål. For hvem er det, der går efter de irakiske civile? Vi spørger os selv: Hvilken interesse har modstandsbevægelsen i at myrde uskyldige irakiske civile? Den har ingen. Men besættelsesmagten har en stor interesse i at fremstille det over for omverden som om, at de her modstandsfolk er blodbesudlede mordere. Det er de ikke. Modstandsbevægelsen går ikke efter uskyldige civile mål. Modstanden retter sig mod besættelsesmagten, dens institutioner, men også udenlandske forretningsfolk. Forretningsfolk er et fuldstændig legitimt mål, fordi de arbejder i ly af besættelsesmagten,« siger Carsten Kofoed.
– Det er ikke legitimt ifølge international lov at angribe civile forretningsfolk.
»Forretningsfolkene i Irak er deltagere i et væbnet røveri af irakiske værdier, så vores komite vil til enhver tid støtte, at de mennesker, som samarbejder med besættelsesmagten, er legitime mål for modstandsbevægelsen.«
– Det gælder så også danskere?
»Ja, selvfølgelig. Det er fuldstændig legitimt at dræbe danske besættelsestropper og forretningsfolk, for de har ingen ret til at være der. Selvfølgelig begræder vi det, hvis danske soldater mister livet, men det er ikke irakernes ansvar. Det er den danske regerings ansvar.«
– Er I sikre på, at I gør almindelige irakere en tjeneste ved at støtte den væbnede modstand?
»Hvis irakerne vil have et bedre liv, så handler det om ikke at have illusioner om, at USA er kommet til Irak for at genopbygge landet og skabe demokrati, og det tror jeg heller ikke, at ret mange irakere tror på. Man kan godt have nogle frustrationer over, hvor elendig ens situation er. Men at tro, at irakerne tror på, at USA er der for at hjælpe dem, det er ikke et synspunkt, der er almindeligt. Irakerne ved, at olien har stor værdi for Vesten.«
–Har du selv været i Irak?
»Nej«
– Hvordan kan du så være sikker på, at din analyse er rigtig?
»Ja, det bygger på min analyse, men det bygger også på folk, der har været i Irak, som jeg har talt med. Vi kigger jo bare rundt omkring i verden, hvor USA er, og der er ikke kommet udvikling ud af det. Det er irakerne selv, der skal bestemme, hvilken vej det skal gå, og ikke amerikanerne,« siger Kofoed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her