Læsetid: 2 min.

Lukket for åbenheden

Forsvarspolitikere undrer sig over, at forsvarsministeren ikke længere ønsker øget åbenhed omkring de danske specialstyrker
23. april 2004

Politikerne vil vide, hvad de danske jægersoldater laver, når de bliver sendt til Afghanistan og andre af verdens brændpunkter, og de vil have, at alle danskere skal have adgang til den viden. I juli sidste år bebudede forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) større åbenhed i forsvaret, men nu synes han at trække i land. Det sker efter, en arbejdsgruppe nedsat af Forsvarskommandoen i et notat afviser større åbenhed.
I en kommentar til arbejdsgruppens vurderinger siger forsvarsministeren, at »da der gælder særlige forhold vedrørende specialstyrkerne er den åbenhed, der praktiseres i dag, sådan set den maksimale«.
Det får forsvarsordførerme til at undre sig. Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre siger, at det ikke hænger sammen med ministerens tidligere udmeldinger: »Nytten af forsvarets operationer i udlandet og vælgernes tilslutning til den er afhængig af, at vi ved, hvad der foregår. Det troede jeg, ministeren var indforstået med,« siger han.
Morten Helveg Petersen forsikrer, at Det Radikale Venstre forsat vil have spørgsmålet om åbenhed på bordet i forsvarsforligforhandlingerne: »Vi vil have større åbenhed. Forsvarets ’hvis man bare tier stille, skal det nok gå’-strategi har eksisteret for længe. Vi skal have vendt bøtten om,« siger han.
Hos Kristendemokraterne er man også forundret over udmeldingen. Ordfører Jann Sjursen siger: »Det forekommer mig pudsigt, når arbejdet har været sat i gang på grund af ønsket om større åbenhed, som vi helt sikkert er åbne for at diskutere.«
Men Jann Sjursen vil ikke afvise arbejdsgruppens vurderinger på forhånd: »Vi skal selvfølgelig høre på arbejdsgruppen, der er ingen facitliste, men ministeren har signaleret mere åbenhed, og derfor venter vi på et udspil fra ham,« siger han.

Løftebrud
Enhedslistens Keld Albrechtsen vil tage skridtet videre og stille spørgsmål til ministeren: »Det er muligt, at forsvarets ledelse er modstandere, men hele årsagen til, at arbejdet blev sat igang, var et ønske om større åbenhed, og derfor vil jeg gå til ministeren og spørge ham om hans indstilling til arbejdsgruppens vurderinger,« siger han.
Forsvarskommandoens arbejdsgruppe peger på, at hensynet til specialstyrkernes operationssikkerhed og træningspartnere i andre lande vejer tungere end åbenhed. Det synspunkt har forsvarsministeriet tiltrådt.
Keld Albrechtsen opfatter det som løftebrud, og for ham er spørgsmålet om åbenhed omkring forsvarets specialstyrker blevet endnu vigtigere på grund af situationen i Irak: »For mig ser det ud til, at vi er ved at rode os ud i en ny Vietnamkrig. Det er vigtigt, at vi ved, hvad vi sender vore soldater ud i,« siger han.
Venstres forsvarsordfører Ulrik Kragh afviser, at ønsket om øget åbenhed i forsvaret skulle gælde specialstyrkerne i lige så høj grad som resten af forsvaret: »For at fastholde kompetencen til at gennemføre specielle aktioner, må der være en vis diskretion. Vi er indstillet på mere åbenhed, men grundprincippet om, at viden om specielle aktioner skal være begrænset, bør vi opretholde,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her