Læsetid: 3 min.

En maestro indtog byen

Kunstnerisk er Jamie Oliver fuldt på højde med Victor Borge og Jørn Mader på en god dag
3. april 2004

Når tv-kokkene bliver stjerner, steger de i tilbud om at reklamere for køkkenting. De tjener en bondegård. Søren Gericke reklamerede for den japanske globalkniv, som har sand i skaftet og dermed den bedste balance, men Nikolaj Kirk lagde den død ved for nylig at sige til Deres Altid Udsatte, at hvad hjælper det, for hvis man taber den på gulvet, går den i stykker.
Jamie Oliver tabte ikke noget på gulvet i går. Han var fløjet over til pressemøde i Magasin og skulle også optræde for kunderne. Han skulle reklamere for Tefal-pander, og han tog en og roterede den rundt om sin egen skaftakse, som når en cheerleader tryller med taktstokken.
Jobbet kan bedst sammenlignes med en dirigents. Leverklumpen, strunk og fin på sin tallerken, var træblæser, krebsene trompeter, ærterne piccolofløjter, og piskeren var til trommerne.
To kvinder havde febrilsk travlt med at pille hvidløg, åbne Riesling, mose kartofler, etc. og derved gøre alt parat til den store darling. Et set-up af den anden verden, og egentlig var det jo kvinderne, der burde have æren, for Jamie Oliver skulle bare blande det hele sammen, men hvad… det var jo også Ingeborg Stuckenberg, der skrev Viggos digte, har man forstået ud fra den senere femi-forskning.

Den sorte rand
Det var som juleaften, men her så vi træet blive pyntet. Jamie Oliver lignede som også i tv noget, der lige har rejst sig fra en høstak. Med cowboybukser med knæ i, en japansk træningstrøje og strithåret stak han kendeligt af fra de velklædte Tefal- og Magasinfolk og madjournalisterne plus diverse tilløbere.
One for the money and two for the show. Huhej, hvor det nu gik! Veneziansk kalvelever, de lækre skiver hoppede af sig selv op på panden i en ruf.
Jeg så noget, som ingen andre så. Køkkenpigen fjernede en pande fra et skærebræt. Den havde helt uforståeligt afsat en sort rand. Hvor kom den fra? Hun skyndte sig diskret at vende brættet om.
»Hvordan kan man overhovedet genopfinde panden,« spurgte maestroen, som var det et vigtigt filosofisk-etisk spørgsmål, han havde stillet sig selv, før han skrev under på kontrakten. En pande er en pande, men denne er fedtfri og har en varmeindikator, så man kan se temperaturen, før man smækker bøfferne på. »It’s not the end of the world,« hvis man steger forkert, men alligevel...
Så en enkel udgave af bouillabaisen. Man kan kan lave den med muslinger, hvis man er student, eller krebs, hvis man er millionær.
»Folk griner, når de ser, jeg bruger hænderne i stedet for redskaber, men »that is what hands are for«. Det er overraskende i orden at bruge dåsetomater. De er helt friske, når de bliver puttet i dåserne. Med morteren skal man banke krydderurterne hårdt som med en hammer.
Jamie Oliver lavede sin egen pasta. Det tog tre minutter. Andre, som ikke er chef, skal måske bruge seks. Inviter ikke en pige i biografen, men på hjemmelavet pasta, så er hun solgt. Han slyngede sin lange pastaplade om halsen som et tørklæde.
Kunsterisk står Oliver ikke tilbage for Jørn Mader på en god dag. Midt i maden havde han et Victor Borge-inspireret nummer med sjove spruttelyde. Fonetisk tegnsætning. Som dessert: Minsandten ananas vendt på panden. Og husk: Stay cool.

Reagan og rasmus
Han bad om spørgsmål fra salen, og der kom tre. Det første handlede om det med, at man kan komme til at ridse i panden med sin paletkniv eller gaflen. (Deres Udsatte tænkte, at spørgeren havde et skænderi kørende med sin kone, og nu havde han brug for Quali-Oli som bekræftende opmand.
Det kunne også være Tefal, der havde plantet ham.) Selv – jeg var den tredje spørger – ville gerne vide, om der er noget, han ikke kan fordrage. Ligesom Ronald Reagan, der engang sagde:
»Nu, hvor jeg er blevet præsident for verdens stærkeste magt, vil jeg have lov at sige, at jeg ikke kan fordrage broccoli.«
I stedet hørte jeg mig klumpedumt spørge, om han kendte noget til dansk gastronomi.
Ikke meget, indrømmede han, men han havde engang lavet mad med en, der hed Rasmus, og de havde haft det sjovt sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her