Læsetid: 2 min.

Magtens billeder slår til igen

21. april 2004

Spot
Dokumentarserien Magtens Billeder har været vidt omkring. Vi har fulgt en mors kamp for at finde ud af, hvad der i virkeligheden skete, da hendes 21–årige søn døde i politiets varetægt.
Vi har rystet på hovedet af Gentofte Kommunes planer om at indlogere flygtninge, socialt udsatte og unge i et byggeri midt mellem to stærkt trafikerede motorveje, en S-togbane og med en losseplads som en af de nærmeste naboer. For ikke at glemme kvindernes internationale kampdag, hvor vi fulgte med Hanne-Vibeke Holst rundt i landet i en sportsvogn for at spørge: »Hvorfor har mænd magten?«

I afsnittet om Jens Arne Ørskov, der døde i politiets varetægt, blev der stillet spørgsmålstegn ved, at politiet undersøger sine egne sager, når noget er gået galt. Jens Arne Ørskov blev anholdt efter tumult ved en byfest.
Efter politiets forklaringer opførte han sig voldsomt, blev lagt i benlås og fik hjertestop. Statsadvokaten frikendte efterfølgende de politifolk, der havde Jens Arne Ørskov i deres varetægt.
Dødsårsagen skulle være hjertestop, opstået som følge af voldsom fysisk aktivitet. I programmet såede flere læger tvivl om den egentlige dødsårsag.
Under stor mediebevågenhed lagde Jens Arne Ørskovs mor sag an mod de fire ansvarlige betjente for ikke at have ydet førstehjælp. For at få opklaret de mange tvivlspørgsmål om Jens Arne Ørskovs død, valgte statsanklageren at genoptage sagen i midten af februar måned i år.

I dag sætter serien Magtens billeder fokus på forsvaret.
I aften får vi lov til at følge med i forsvarets inderste korridorer i den periode, hvor højtstående officerer fremlagde et notat, som var det første udkast til den mest omfattende reform af forsvaret i en menneskealder. Notatet, der går under navnet kapacitets–notatet eller bare k–notatet blev skrevet, fordi forsvarets egne folk var utilfredse med den indsats, forsvaret kunne levere i forbindelse med internationale operationer.
De ville væk fra et forsvar, der efter deres mening mest af alt er beredt til at bekæmpe en russisk invasion fra Øst. K–notatet var det første udkast til den reform af forsvaret, som i disse dage forhandles på plads.

*DR1 kl. 20:00 Magtens billeder: K–notatet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu