Læsetid: 5 min.

Muskelmanden

Med udspillet til strukturreform har Lars Løkke Rasmussen vist sin egen muskelkraft, der kan gøre ham til en af Venstres og regeringens absolut stærkeste mænd
30. april 2004

Politisk analyse
Da VK-regeringen blev dannet for to et halvt år siden, var det åbenlyst, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) havde samlet to stærke Venstre-folk omkring sig til at lede centrale ministerier: Hans nærmest allierede Claus Hjort Frederiksen indtog Beskæftigelsesministeriet, mens Thor Pedersen som finansminister var tildelt en af regeringens andre magtfulde roller.
Lars Løkke Rasmussen (V) rangerede som indenrigs- og sundhedsminister noget lavere nede i hierarkiet. I dag er status, at mens Thor Pedersen og Claus Hjort Frederiksen ikke er sluppet uskrammet gennem tiden som ministre, er det stort set kun gået fremad for Lars Løkke Rasmussen. Og da Løkke først på ugen kunne præsentere regeringens forslag til reform af den offentlige sektor – den mest vidtgående og ambitiøse omlægning af strukturerne i adskillige årtier – befæstede Lars Løkke indtrykket af at være rykket op til en position som en af regeringens absolutte sværvægtere.

Opgør med S
Ved præsentationen af forslaget til Det nye Danmark demonstrerede Løkke ikke blot sine overbevisende retoriske evner, som selv hans argeste modstandere må rose, men også, at hans ambitionsniveau ligger langt udover »at administrere den socialdemokratiske samfundsmodel lidt bedre«, som en yngre Venstremand engang har udtrykt det i debatten om Venstres midterkurs. Udspillet til strukturreform, der slagter amterne og afskaffer den regionale skatteudskrivning, er et frontalopgør med Socialdemokraterne, der da også både i Amtsrådsforeningen og på Christiansborg reagerede med bestyrtelse.
Som politisk manifest går udspillet særdeles godt i tråd med Lars Løkke Rasmussens egen politiske overbevisning: Den snart 40-årige næstformand, der har en fortid som privatiseringsivrig amtsborgmester i Frederiksborg, er groet ud af den generation af Venstre-folk, for hvem opgør med Socialdemokraterne har været et selvstændigt drive. At man inden for de seneste år skal lede langt efter rå liberalistiske udtalelser fra Løkke, skyldes kun hans veludviklede næse for det politiske spil og den kendsgerning, at han – som en af de få ministre i regeringen – til fulde har forstået, er med på og i stand til at formulere Anders Foghs overordnede regeringsprojekt: At jorden skal gødes langsomt for omfattende, ideologiske forandringer af det danske samfund.
Det afgørende spørgsmål i denne sag er naturligvis, om Løkke har formået at gøde jorden på den rigtige måde – eller om projektet falder sammen med et brag, fordi Løkke ikke kan skabe et bredt flertal for reformen.

Op i ny liga
I adskillige år har det været opfattelsen i Venstre, at Lars Løkke er udstyret med en særlig politisk begavelse, der i kombination med hans evner til at kommunikere og sælge et budskab gør ham til en ubestridt dygtig politiker. Men med det omfattende og kontroversielle forslag til strukturreform rykker han op i en ny liga:
»Lars har haft en enorm tyngde i hele diskussionen om reformen. Han er virkelig rykket gevaldigt op og har Foghs store respekt,« forklarer en kilde tæt på regeringen. Statsministeren er bl.a. stærkt begejstret for Løkkes evne til at formulere sine politiske budskaber.
Flere kilder bekræfter, at Lars Løkke nyder stigende respekt også blandt de andre ministre. I organisationen er status i dag, at Lars Løkke har været på tre landsturnéer, så han kender hver eneste afkrog af partiet.
I Venstres folketingsgruppe er de yngre medlemmer for længst begyndt at positionere sig til den dag, formanden for Venstre ikke længere hedder Anders Fogh Rasmussen, og kronprinsen tager over. Lars Løkke har stor opbakning i gruppen – langt mere end eksempelvis Thor Pedersen har.
Det var Løkke, der for nyligt sammen med Claus Hjort Frederiksen gennemførte peptalk-samtaler med samtlige folketingsmedlemmer for at indgyde optimisme og kampgejst oven på de seneste måneders nedtur i meningsmålingerne.
Mens snakken blandt nogle Venstre-folk har gået på, at strukturreformen næsten kun kunne ende som en tabersag for Lars Løkke, trækker hans mod i dag i den anden retning:
»Politisk får man ikke sværere opgave end den, Lars har sat sig for at løse. Den indeholder alt, der kan gå galt på en gang: politiske særinteresser, utryghed blandt medarbejdere, strid mellem ministerier osv. Kan han levere varen, vil han stå som en helt eminent håndværker,« som en af de yngre folketingsmedlemmer udtrykker det.
Især blandt reformens modstandere gik snakken forud for offentliggørelsen af forslaget på, om Anders Fogh overhovedet ville dukke op til præsentationen.
Undervejs i forløbet har statsministeren spillet en langt mere afventende rolle end Løkke, der har måttet tage de drøje slåskampe med baglandet i amter og kommuner.
I dag har man i ministerierne travlt med at understrege, at de to er helt enige, og at projektet lige så meget er Foghs som Løkkes.
Lars Løkke har undervejs langt fra stået alene med ønsket om en gennemgribende reform af den offentlige sektor. For et par år siden begyndte diskussionerne om en reform at antage mere konkret karakter, når Lars Løkke mødtes med sit netværk af især yngre Venstre-folk som Peter Christensen, Rikke Hvilshøj, Jens Rohde og den hårdkogte liberale debattør Christopher Arzrouni fra Dansk Industri.
Uden for Venstres rækker har Lars Løkke et tæt forhold til den konservative leder Bendt Bendtsen, hvis partis mærkesag har været at få amterne nedlagt.
Lars Løkke og økonomi- og erhvervsministeren har kontorer tæt på hinanden på Slotsholmen – de kender hinanden tilbage fra tiden i opposition, hvor Bendt Bendtsen bl.a. var på ’sygehustur’ i Frederiksborg Amt, mens Løkke regerede som amtsborgmester. Kemien mellem de to siges at være helt i top – de har begge en uhøjtidelig indstilling til egne personer og drikker gerne en øl sammen.

Udsat ministerpost
Sundheds- og indenrigsministre holder sjældent længe på posten – positionen er udsat, fordi sundhedsvæsenet i sagens natur aldrig fungerer helt tilfredsstillende:
Der vil altid havne sager på ministerens bord om syge, der har fået en elendig behandling, krav om flere bevillinger eller historier om myndigheder, der ikke har skredet ind i tide.
Lars Løkke – der også har skullet tackle den for partiet så belastende Farum-sag – har allerede holdt længere end de fleste på posten, men spørger man en af hans værste politiske fjender, den socialdemokratiske amtsborgmester i Viborg og næstformand i Amtsrådsforeningen Bent Hansen, er det kun ministerens talegaver, der kalder på ros:
»Lars er en utrolig dygtig retoriker. Men han har vist sig meget mere ideologisk, end man kunne forvente. Han har et klart ideologisk mål om, hvad han vil med samfundet, men det med resultaterne mangler vi at se. Han fik ikke gennemført fornyelse som amtsborgmester,« siger Bent Hansen:
"Han er stærk som sundhedsminister på den måde, at det historisk nære samarbejde mellem Sundhedsministeriet og amterne er brudt. Der er kommet mere central styring. Vi, der lever på en lokal tradition, ved at det er nødvendigt med brede flertal. Men det er ikke en indstilling, Lars er belastet af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her