Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

27. april 2004

Gennembrud for filmby
*Filmby Århus har kort før sin et års fødselsdag endelig fået en aftale om de første egentlige filmoptagelser på stedet i hus. Det drejer sig om Anders Thomas Jensen og Jannik Johansens thriller Mørke og Nils Malmros næste film Kærestesorger, der begge skal optages i filmbyens studier.
Sidstnævnte regner med at bruge filmbyen løbende i de to et halvt år tilblivelsen af Kærestesorger, der er en art fortsættelse af klassikeren Kundskabens Træ, varer.
Bortset fra enkelte lokale filmgræsrødder har den stort anlagte Filmby Århus siden start mestendels været brugt til møder, konferencer og teater. Filmbyen råder over to store filmstudier, der gerne skal danne ramme om mindst tre spillefilm årligt, hvis det århusianske filmmiljø skal markere sig. Og det kræver flere penge på bordet, mener blandt andet filmproducent Kim Magnusson ved Nordisk Film i Valby.
»Vi rejser ikke til Århus for at optage en film, hvis vi ikke får mere end f.eks. 600.000 kroner til en produktion. Vi skal have mellem to en halv og tre millioner kroner, så kommer vi gerne,« siger han til Århus Stiftstidende.
Magnusson henviser til Den Vestdanske Filmpulje, der skal støtte den jyske filmproduktion, men som kun råder over 5,5 millioner kroner i år, og hvor det største enkeltbeløb ved den seneste uddeling var på kun 500.000 kroner, skriver Ritzau.

Lenin-statue med advarsler
*Som led i udstillingen Folkets århundrede agter Arbejdermuseet i København at opstille en tre meter høj statue af Lenin, udført af den sovjetiske billedhugger Otto Kaleis. Det har fået Dansk Folkepartis kulturordfører, Louise Frevert, op på mærkerne. Hun kræver, at kulturministeren sørger for, at Lenin-statuen ledsages af en oplysende tekst om, hvem Lenin egentlig var.
I sit svar anfører Brian Mikkelsen: »Jeg må gå ud fra, at museet lever op til sit ansvar og ser ingen grund til initiativer i denne sag. Når det er sagt, så skal det også siges, at jeg er enig med dig i, at Lenin er en af verdenshistoriens største bødler, så jeg forstår godt, hvis statuen virker stødende på dig,« skriver han.
Statuen, der tidligere stod på Tidens Højskole i Hørsholm, blev skænket Arbejdermuseet af Sømændenes Forbund, da højskolen blev solgt i 1996.
Museet er bevidst om sit formidlingsansvar: »Arbejdermuseet har på indeværende tidspunkt ikke taget stilling til den nærmere præsentation af skulpturen, men der vil i tekst blive redegjort for, hvordan skulpturen er kommet til Danmark, og på hvilken måde den indgår i dansk sammenhæng,« meddeler Kulturarvsstyrelsen ifølge Ritzau. msk

Globe-teater etableres i Berlin
*Kopier af William Shakespeares skueplads for egne dramaturgiske værker, Globe Theatre, skyder op rundt omkring i Europa, hvor det første åbnede i London i 1997, mens Rom fulgte trop i fjor. I Berlin har man nys indledt forberedelserne til opførelsen af et lokalt Globe-teater, der skal ligge mellem den tidligere Berlinmur og Spree-floden – lig den oprindelige placering nær Londons flodbred, siger arkitekten Hans-Joachim Prast til BBC.
msk

Peter Brook åbner FOOLS 25
*Det moderne teaters mest stilfærdige revolutionær sender sin opsætning Ta main dans la mienne (Din hånd i min) på eksklusivt gæstespil på Betty Nansen Teatret til sommer. I perioden 28.-30. maj kan Michel Piccoli og Natasha Parry ses i
Brooks dramatisering af Tjekhovs brevveksling med sin kone, skuespillerinden Olga Knipper – med Stanislavski lurende i kulissen. Med dette scoop skyder K.I.T. sin jubilæumssæson ind - både Piccoli og Parry har tidligere gæstespillet i København via K.I.T. nd

Kortest muligt
*Videnskabsteater Teaterforestillingen Dansen om Guldkalven, der er skrevet på baggrund af forskning i uddannelse og ulighed, opføres i Store Auditorium, bygning 23, Københavns Universitet Amager, Njalsgade 126. i aften kl. 20. Det er teaterinstruktør Lars Romann Engel og seniorforsker ved Socialforksningsinstituttet Martin D. Munck der står bag. msk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu