Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

24. april 2004


Bøjet i neon
*Tracy Emin, er en af Storbritanniens mest profilerede unge kunstnere, om end hendes udsvævende livsstil lige så ofte bringer hende i mediernes søgelys, som de værker der bærer hendes signatur. »Der er skrevet ting i aviserne, der ganske enkelt ikke er sande, og det gør mig virkelig vred,« sagde hun for nylig i et tv-program på BBC.
Emin er kendt for sine stærkt selvbiografiske og kontroversielle værker, hvoraf mange er blevet til på baggrund af personlige oplevelser, der inkluderer en voldtægt i teenageårene. Således har teltet Everyone I have ever slept with 1963-5 102 navne påsyet på siderne, der tæller elskere, aborterede fostre og slægtninge hun var i seng med som barn.
Hendes næste projekt bliver et tæppe, afslører hun. »For øjeblikket har jeg lyst til at lave noget med påskriften ’Jeg vil have en international elsker og jeg vil have dem til at elske mig højere end verden’,« forklarer hun. »Det kommer ikke til at fungere i neon, fordi det er for stort – og fordi jeg bruger ordene ’elsker’ og ’verden’, vil det komme til at ligne en reklame. Emin mener at budskabet taler for sig selv: »Jeg laver en appel, et krav til verden, og jeg bruger min kunst til at gøre det gældende,« siger hun til BBC. msk

Det Danske Filmstudie til salg
*Kulturministeriet har besluttet at sælge Det Danske Filmstudie i Lyngby. Staten overtog i 1972 de daværende ASA-studier og stillede bygninger og faciliteter til rådighed for den selvejende institution Det Danske Filminstitut (DFI). Siden 1997 har driften givet underskud, der er blevet dækket af staten gennem DFI. Nu ønsker ministeriet at bringe det statslige engagement til ophør, men er samtidig indstillet på, at produktionsmiljøet skal videreføres på et nyt forretningsmæssigt grundlag. Derfor kan kun virksomheder, der har aktiviteter inden for filmproduktion, komme i betragtning som købere. Beslutningen om salget er tiltrådt af finansudvalget, som ventes at godkende det endelige salg til efteråret. Ministeriet regner med at en ny køber kan overtage Det Danske Filmstudie inden årets udgang, lyder det i en pressemeddelelse. msk

Eckersberg-tyveri tilstået
*To sønderjyske mænd har tilstået tyveriet af de to malerier af guldaldermaleren C.W.
Eckersberg, der blev stjålet fra en kontorbygning hos Christian Panbo i Aabenraa natten mellem 11. og 12. februar. Det oplyser politiet i Aabenraa til Ritzau. Eckersberg-malerierne har en samlet værdi af knap to millioner kroner, og er endnu
ikke tilbage i ejerens hænder. »Billederne er så kendte, at de vil være vanskelige at komme af med,« vurderer kriminalinspektøren. Malerierne er også efterlyst i udlandet, og retsmøderne blev holdt bag lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning. msk

Magnum sælger ud
*Fotografsammenslutningen Magnum sælger i dag ud af deres arkiver hos auktionsfirmaet Philips de Pury & Co. i New York, der også tager mod bud over telefonen. Blandt de billeder, der kommer under hammeren, finder man Robert Capas ofte eksponerede krigsfotografi The Falling Soldier fra 1936, der sælges i et print fra slutningen af 50’erne og forventes at indbringe mellem 50-80.000 kroner. Auktionen byder også på billeder af George Rodger, Henri Cartier-Bresson og David Seymour. msk

Varme kvinder på Nordic Cool
*En lang række nordiske kvindelige kunstnere udstiller fra i dag deres værker på National Museum of Women in the Arts i Washington. Udstillingen, som er blevet til i et samarbejde med de nordiske landes ambassader i USA, fokuserer på kvinders bidrag til nordisk design i det 20. og 21. århundrede, der har påvirket udviklingen af dekorativ kunst og kunsthåndværk. Det er denne historie udstillingen Nordic Cool: Hot Women Designers har sat sig for at fortælle i en dialog mellem keramik, glas, smykker, mode, grafisk design og arkitektur.
Danmark er repræsenteret med 38 kunstnere og designere ud af i alt 159. Udstillingen varer til 12. september.
www.nmwa.com msk

Kortest muligt
*Festival Danmarks smukkeste festival i Skanderborg har føjet følgende navne til listen over optrædende: The Crash, Team Easy On, Sugababes, Johnny Madsen, Mofus, Drengene fra Angora, Tim Christensen, Maya Albana, Turn On Tina, Nik & Jay, Little Sting, Dear og Cecilie Nordby. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her