Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

21. april 2004


Picasso og politiet
*Fransk politi udstiller for første gang en række hemmeligholdte dokumenter om kunstneren Pablo Picasso. Deriblandt Picassos ansøgning om fransk statsborgerskab, der blev afvist på grund af hans politiske overbevisning.
Picasso flyttede til Paris i 1901, og svor ikke at vende tilbage til hjemlandet Spanien, mens Franco var ved magten.
Dokumenterne viser, at de franske myndigheder begyndte at udspionere Picasso allerede før han blev prominent medlem af det franske kommunistparti. Sammen med andre politiarkiver blev dokumenterne flyttet til Tyskland af nazisterne under Anden Verdenskrig. Efter erobringen af Berlin i 1945 blev de overflyttet til Moskva. Først i 2001 kom de tilbage til Paris, hvor de nu udstilles på politimuseet.
Direktøren for politiets arkiv, Claude Charlot, fortæller til Liberation, at en russisk embedsmand, der havde til opgave at samle
dokumenterne stødte på Picassos ansøgning om statsborgerskab, dateret 3. april 1940. »Det var en stor overraskelse. Vi læste, vi genlæste, det var ikke en forfalskning.« Han overrakte dokumenterne til to Picasso-eksperter, Pierre Daix og Armand Israel, der udgav dem i bogform i efteråret.
Picasso formodes at have ansøgt om fransk statsborgerskab, fordi han frygtede at blive udleveret til Francos fascistiske regime, hvis nazisterne invaderede Frankrig. Han fik aldrig noget svar, men afslaget var givet på forhånd:
»På trods af at han har iscenesat sig selv i Frankrig som såkaldt moderne maler, tjener millioner af franc og ejer et slot nær Gisors, har Picasso bevaret sine ekstremistiske ideer og flirter med kommunismen,« lyder det af en politirapport citeret i Liberation. msk

Tabt og fundet
*Stumfilmsklassikeren Beyond the Rocks (da. Hinsides klipperne) fra 1922, som længe har været anset for tabt for bestandigt, er nu dukket op på Amsterdams filmmuseum. Den 81 minutter lange film handler om en kvinde (Gloria Swanson), der bliver tvunget til at gifte sig med en ældre mand, og falder for en adelsmand, spillet af Rudolph Valentino. Det er Valentinos og Swansons eneste fælles optræden på det hvide lærred.
»Filmhistorikere og samlere har ledt efter denne film i næsten et århundrede,« lyder det ifølge Reuters af en pressemeddelelse fra nationalarkivet for film i Holland. Filmrullen blev opdaget blandt 2.000 filmkasser, som blev skænket til museet af en samler. Bortset fra en sekvens på to minutter, er filmen i god stand. Den skal nu restaureres, hvorefter den vises på museets festival i april 2005. msk

Klaus Rifbjerg synger
*Forfatteren Klaus Rifbjerg har skrevet et jazzoratorium, I den lille by, der opføres på Louisiana søndag kl. 15. Derved får genren jazz & poetry en revival. Carsten Dahl har komponeret musikken, der udføres af Hugo Rasmussen på bas, Christina Bülow på klarinet og altsax, Frands Rifbjerg på trommer og Louis Hjulmand på vibrafon. Også Klaus Rifbjerg vil lade sin sangstemme høre i et vist omfang. Til Information siger han:
»Oratoriet er et resultat af en opfordring fra et svensk forlag til at skrive en digtsamling. Jeg kom i tanker om en node af Kai Normann Andersen, som lå på min søsters klaver på Ingolfs Allé. En sang, som hed I en lille by. Deraf titlen.«
Oratoriet optages live på cd, som senere udkommer på Ex Libris. bjørk

Kopenhagen i Viborg
*Samtidskunstens nyhedsmedie på internettet, kopenhagen.dk, har netop åbnet en filial i Jylland, hvor der fokuseres på kunsten vest for Storebælt. En kopi af kopenhagens redaktion og butik er således flyttet ind i Senko Studio i Viborg, der vil fungere som base for projektet frem til 30. april. I perioden vil udstillingen Kopenhagen/Multiples med deltagelse af kunstnere som Lone Frank, Peter Bonde, Eske Kath og Tal R kunne ses i lokalerne. Desuden er der 23. april kl. 12 fernisering på René Schmidts projekt Preview.
Der vil som i kopenhagens lokaler i København være salg af kunst samt magasiner, bøger og kataloger. msk

Dansk design i Japan
*To danske designudstillinger kan for tiden ses i Japan. Det drejer sig om Danske plakater gennem 10 år og Dansk design, der udstilles i henholdsvis Osaka og Tokyo. Plakatudstillingen, der i juni rejser videre til Tokyo, byder på værker kreeret af Per Arnoldi, e-Types, Knud Odde. HuskMitNavn, Jens Haaning, Spild Af Tid, Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard.
Designudstillingen er baseret på arbejder af unge danske designere samt produkter og grafiske arbejder, som har modtaget Den Danske Designpris i 2002 og 2003. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her