Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

15. april 2004


Fængselsfadæse
*Vestre Fængsel har over for politiet beklaget, at to af de tiltalte i sagen om hæleri af kostbare bøger fra Det Kongelige Bibliotek delte celle i fængslets kvindeafdeling i godt fire uger under efterforskningen. Og det til trods for, at der var brev- og besøgskontrol over for de to kvinder. Fængslet indrømmer ifølge Ritzau, at der er tale om en »meget beklagelig fejl«. De to kvinder af blandt de fire tiltalte i sagen, som begynder i Københavns Byret 17. maj. De er anklaget for hæleri af særlig grov karakter ved at have videresolgt uerstattelige bøger, som blev stjålet fra Det kongelige Bibliotek i perioden fra 1960 til 1978. Anklageren var forbløffet, da hun under et retsmøde i Østre Landsret, hvor dommerne forlængede fængslingen af de tiltalte, blev orienteret om sagen. Politiet bad derefter Københavns Fængsler om en forklaring. Fængselsinspektør Peter Vesterheden forsikrer, at fængslet nu vil fastsætte interne procedurer, der skal hindre at en tilsvarende situation gentager sig. msk

ALOA-prisen til Galsan Tschinag
*Den mongolske forfatter Galsan Tschinag er dette års modtager af ALOA-prisen for romanen Den blå himmel, der er udkommet på Batzer & Co.
ALOA-prisen på 10.000 kroner tildeles forfattere fra Afrika, Asien og Latinamerika med en dansk udgivelse i bagagen.
Af priskomiteens motivering lyder: »Romanen skildrer usentimentalt tilværelsen i en døende kultur. Den blå himmel er en kærlighedserklæring til livet, En prunkløs og indtagende skildring af lykkefølelsen ved det blot at være til – og af angsten for at miste det allerkæreste. Og dog rammer tabet og sorgen fra en helt uventet kant – brutalt, ubønhørligt og uafrysteligt«. Prisen overrækkes i forbindelse med Verdens Bogdag i Nikolai Kirke i Købehavn 23. april, men allerede 20. april kan man møde ham i Paludans Bogcafé. msk

Saint-Exuperys fly fundet
*Forfatteren Antoine de Saint-Exupery forsvandt under en flyvetur uden for den franske middelhavskyst 31. juli 1944. Nu har dykkere fundet rester af hans fly. Vragdele fra Lockheed Ligtning P38-flyet blev fundet ved øen Riou i efteråret. Undersøgelser af delene fastslår nu, at de med sikkerhed stammer fra Saint-Exuperys fly. Opdagelsen har vakt stor opsigt i Frankrig, hvor man i mange år har spekuleret over den folkekære forfatter og flypioners skæbne, efter han lettede fra en flyvestation på Korsika på en rekognosceringsopgave for de allierede styrker.
Saint-Exupery er bedst kendt for bogen Den lille prins om en pilot, der efter en nødlanding i ørkenen møder en lille dreng, som lærer ham livets visdom. Bogen udkom i 1943 og er siden udgivet på mere end 100 sprog.
msk

Kunstgave til Aalborg
*Aalborg Kongres & Kultur Center har modtaget en forsinket jubilæumsgave i form af 14 sammenhængende malerier af kunstneren Pia Andersen. Den glade giver er Ny Carlsberg Fondet, hvis formand Hans Edvard Nørregård-Nielsen netop har overdraget gaven til kongrescentret, skriver Ritzau.
Aalborg Kongres & Kultur Center kunne sidste år fejre sit 50 års jubilæum, og fik i den anledning et millionbeløb i til indkøb af kunst af Ny Carlsberg Fondet. Valget faldt på kunstneren Pia Andersen, der de seneste år blandt andet har gæstet New York, Tokyo og Berlin med individuelle udstillinger og blandt andet er prisbelønnet af Nordisk Ministerråd. msk

DVD-spiller med automatcensur
*Den amerikanske supermarkedskæde Wal-Mart er begyndt at sælge en dvd-afspiller, der kan klippe sekvenser med vold, bandeord, nøgenhed og andre indslag, der kan virke stødende på sarte øjne og øre ud af film. En kærkommen lancering for de mange amerikanere, der stadig har Janet Jacksons blottede bryst under Super Bowl-finalen smerteligt present i erindringen, og for alt i verden vil undgå en gentagelse.
Apparaturet, der ifølge Politiken kan filtrere allerede for-programmerede film for kontroversielle scener, har kastet producenten ClearPlay ud i et større juridisk slagsmål med amerikanske filminstruktører og -producenter, der er rasende over udsigten til, at deres værker censureres. msk

*Sårbare sjæle Frem til søndag afvikles festivalen Sårbare sjæle i Huset i Magstræde i København. Festivalen er arrangeret af BrugerUdviklingsprojektet for Psykisk Syge og sårbare, og byder på film, foredrag, debatter og udstillinger. www.bups.dk msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her