Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

7. april 2004


Christo udstiller i Central Park
*Den New York-baserede kunstner Christos 25 år gamle plan om at opstille jernporte langs gangstierne i Central Park udstilles netop nu på Metropolitan Museum of Art i New York. Frem til 25. juni vil der på museet blive udstillet skitser, collager, fotografier, kort over parken og planer tegnet tilbage i 1979.
Kunstneren, der blandt andet er kendt for at indpakningen af Rigsdagen i Berling og Pont Neuf i Paris, har sammen med sin hustru, Jeanne-Claude, i 25 år forsøgt at overbevise New York om, at byen skulle godkende projektet, The Gates, Central Park, New York City, 1979-2005. De to mødtes i Paris i slutningen af 50’erne, og har siden 1964 boet i New York.
I fjor lykkedes det endelig at få tilladelse fra byens borgmester Michael Bloomberg,
Godt 7.500 jernporte med safranfarvede duge, frit hængende fra overliggeren, skal opstilles langs knap 40 kilometer stisystem i den berømte park i 16 dage i februar 2005, skriver Ritzau/AFP.
msk

HCA-manuskripter på nettet
*Det Kongelige Bibliotek udgiver 88 af de originale manuskripter til H.C. Andersens eventyr på nettet. De omkring 600 sider udgør omkring halvdelen af bibliotekets bestand af eventyrmanuskripter. Det drejer sig om kladder, udkast, koncepter og renskrifter til i alt 61 forskellige eventyr, der giver et indblik i H.C. Andersens arbejde med at udfolde den idé, der ligger til grund for det enkelte eventyr, og finde den sproglige form, der tjener den bedst.
Udgivelsen, der er forsynet med et introducerende essay af Jesper Gehlert Nielsen og Klaus P. Mortensen, indeholder i første omgang samtlige manuskripter til og med Nye Eventyr og Historier fra 1860 og findes på adressen www.kb.dk/elib/mss/hcaeventyr/ msk

Oluf Høst Museet arver
*En begejstret gæst har skænket 3.800.000 kroner til Oluf Høst Museet i Gudhjem, der giver det seks år gamle kunstmuseum nye arbejdsbetingelser og muligheder.
Det står museet frit for at anvende arven fra fru Ruth Pelle Andersen fra Farum, til ethvert formål, der ligger inden for rammerne af museets vedtægter.
I fru Andersens testamente var bestemt, at Oluf Høst Museet skulle arve to tredjedele og Gudhjem Museum en tredjedel af den formue hun efterlod sig. Pengene falder på et tørt sted:
I 2003 skar Bornholms Regionskommune sit drifttilskud til museet ned til 27.000 kroner.
»Med den store arv fra Ruth Pelle Andersen får Oluf Høst Museet mulighed for at skabe et endnu bedre museum for de hen ved 25.000 gæster, der hvert år gæster museet i den bornholmske malers hjem i Gudhjem,« siger museumsdirektør Jens Henrik Sandberg ifølge Ritzau.
Museet åbner for sæsonen 1. maj. msk

Tid til Verdens Bogdag ’To verdener’
*To verdener er i år det overordnede tema for aktiviteterne på Verdens Bogdag 23. april. Det forklares blandt andet med at der i bogen kommer forskelligartede verdener til udtryk, således at læserens lydhørhed for det fremmede og ukendte styrkes.
»Bogen åbner et nyt og større rum og kan dermed kaste lys over og udfordre den verden, vi alle vender tilbage til, når bogen er lagt til side,« lyder det af programmet. Verdens Bogdag afholdes mange steder i landet med forskellige arrangementer, blandt andet i Nikolaj Kirke i København, hvor en række forfattere bliver interviewet om eftermiddagen. msk

Kortest muligt
*Kgl. scenografi Dronning Margrethe har skabt en række découpager, der skal danne scenografisk grundlag for en ny forestilling på Svalegangens Dukketeater i Århus, hvortil hun også har tegnet figurer. Der er tale om en dramatisering af Karen Blixens novelle Skibsdrengens Fortælling, som får urpremiere i Århus Festuge.

*Bygningskultur Når Kulturarvstyrelsen i september gennemfører det årlige arrangement Bygningskulturens Dag, bliver temaet danske herregårde, der afspejler skiftende tiders arkitektur- og kulturhistorie. I fjor var temaet bygninger ved vandet.msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her